logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共36
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 36

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   粵講粵樂
     【粵語天地】「貓」真系唔簡單
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Phyllis
發表時間: 2012-11-04 19:22
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-08
Re: 粵語天地:「貓」真系唔簡單
佐治兄:仲有”生滋貓”呀!算唔算?
xxkai
發表時間: 2012-11-05 20:32
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2010-05-13
多謝Phyllis妹妹提供「生滋貓」一詞。

爾個詞我好細個就聽過,全句系「生滋貓入眼」,有正負兩個意思。

正面解釋:
喜歡咗有皮膚病的貓,戲稱男女之間儘管對方缺點毛病比較明顯,重系一往情深。亦可以話系一見鍾情。相當於「情人眼堨X西施」。

負面解釋:
生滋嘅貓一般人點會锺意,即系話人對樣貌騎籬嘅女人都可以起痰,系貶意。形容某人喜歡一般人認為極難頂嘅醜女,重擺出一副嗒嗮糖嘅衰樣。有「超好色」、「重口味」、「饑不擇食」之嫌。

xxkai
發表時間: 2013-01-03 10:22
開始0係青韻的常客喇。
唔好爾為【食貓面】係“食貓麵”,請人“食貓面”,即係“燶口燶面”,畀面色人睇。聽講,“食貓面”唔單只唔系“麺”,而且與“食”同“貓”都毫無關係。其實系音誤。

原來本字系【識貌面】,即系畀個貌面你識。“貌面”即嘴臉、眉頭眼額、面色……肯定系唔高興咖喇,黑口黑面噉好難頂。如果喜氣洋洋開懷歡笑,又何須“識”咁自律,戰戰兢兢?所以邇個詞系負面嘅。識時務知進退,自己衡量,有錯就認,鬧就企定。匸政壇商界名利圈,總有人騎住你食住你,所以你要學習去識他嘅貌面。忍辱負重,臥薪嚐膽,當你高升、掌權,便等人地邌辨識你嘅嘴臉嘞。
xxkai
發表時間: 2013-01-10 18:22
開始0係青韻的常客喇。
大家有冇聽過【好狗唔擋路,好貓唔瞓灶】,原來邇兩句嘢系同【老貓燒須】有關嘅。

聽講貓嘅鬍鬚有特別嘅功能,猶如一把尺噉用邌測量洞口嘅寬度,如果冇䢐鬍鬚,貓捉老鼠嗰陣,就可能會撞牆受傷。因此,鬍鬚對貓邌講系極為重要嘅。

匸冬天,農家嘅貓為䢐避寒取暖,夜晚會匿匸熄䢐火嘅灶頭堶情A到䢐天光主人起身生火煮飯之前,貓會先離開灶頭,否則主人一點火,貓嘅鬍鬚就會畀火燒澌,走得慢尐重可能會葬身火海,成為“燒貓”添。老貓嘅經驗豐富,比較少出危險,貓仔貪困就經常出事嘞。有尐人朝頭早喂貓嗰陣見唔捯隻貓仔,初時以為佢出䢐去捉老鼠,到晚頭黑重系唔見隻貓仔返邌,就估捯隻貓仔可能會出䢐事。到第二日掃灶灰嗰陣,先至發現燒焦䢐嘅貓仔屍體。有經驗嘅老貓睇捯主人邌到灶頭前面,就走都走唔切。偶然老貓亦有困過龍嘅時候,當主人將一把柴草,塞入灶頭生火嗰陣,老貓至沖忙噉由灶口跳出邌,可惜已經太遲喇,著䢐火嘅柴草已經將老貓嘅鬍鬚燒清光嘞。故【老貓燒須】就是指有經驗嘅人,有時都會出錯噉解。

註:認識本字【匸=喺】、【䢐=咗】、【澌=晒】、【困=瞓】。
xxkai
發表時間: 2013-05-01 15:50
開始0係青韻的常客喇。
我等不朽用【三腳貓功夫】邌形容嗰尐匸技藝上略知皮毛嘅人。比如話某人三腳貓功夫,偏偏要去修理電器,亂咁邌,件嘢未整返,就差尐畀電電死。“三腳貓”嘅出處有以下嘅說法。

“三腳貓”邇一句嘢匸揚州最常用,但並唔系揚州人發明嘅,因為匸江浙滬地區都有類似嘅講法。有一個民間傳說,相傳匸清代光緒年間,有一個武林高手經常匸上海十六鋪江邊賣藝,佢十八般兵器無所不精,最後一招系舉起江邊嘅鐵錨當做武器噉捹邌捹去。個武林高手走後,好多人即刻上前試下搻起個鐵錨,但都唔掂。鐵錨有三隻腳,於是,佢等就戲稱技藝不精嘅人為“三腳鐵錨”,後來簡稱為“三腳錨”。“錨”系“貓”嘅諧音,久而久之,“三腳錨”居然訛傳為“三腳貓”嘞。

亦有人考證“三腳貓”最早可能系出自元末明初陶宗儀嘅《南村輟耕集》:“張明善作北樂府《水仙子》譏時雲……說英雄,誰英雄;五眼雞,岐山鳴鳳;兩頭蛇,南陽臥龍;三腳貓,渭水飛熊。”文中嘅“三腳貓”系一種動物。後來,明人郎瑛在《七修類稿》記載:“嘉靖間,南京神樂觀有三腳貓一頭,極善捕鼠,而走不成步。”捕鼠系貓嘅專職,“三腳貓”嘅天職技能唔錯,但系就“走不成步”,所以“俗以事不盡善者,謂之三腳貓。”就噉樣,“三腳貓”一詞成為䢐做事技藝不精嘅意思嘞,並一直沿用到邇一刻。

註:認識本字【哋=等】、【匸=喺】、【䢐=咗】、【澌=晒】、【尐=啲】、【唎=邇】、【依家=邇一刻】。
« 1 (2)
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權