logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共7
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 7

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌及音樂活動
     2004.10.20 - Eagles Live in Hong Kong/Farewell Tour DVD
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Michael叔叔
發表時間: 2004-10-20 16:27
版主
註冊日: 2003-12-20
Re: 2004.10.20 - Eagles Live in Hong Kong
時間過得真快,轉眼又到了2004年10月20日這一個特別的日子........

今天晚上我們便可以親身現場欣賞到與我們一同成長,公認為世界最佳樂隊之一的The Eagles來到我們香港紅館作歷史性的第一次香港Eagles演唱會.......

香港是今次Eagles Farewell Tour I 亞洲之行的第三站,上星期五,六在泰國曼谷,星期一晚在星加坡的演唱會都有非常好的回應.......

Michael叔叔很高興今晚又會同一班老友記一同欣賞這個演唱會,也許我們會關心的就是:

1. Eagles會否唱足27首歌之外,或給我們香港唱更多?
2. 演唱會會否會有三個鐘頭呢(連同中場休息)?
3. 應在Encore後才出現的Hotel California在沒有Don Felder的結他,將會是怎麼樣?
4. 加入了Horn Section的Eagles又會是怎麼樣?

Let's enjoy the show!

----------------
Michael叔叔
一個喜歡音樂、喜歡民歌的叔叔
http://hk.myblog.yahoo.com/michaeluncle
M.A.D Website :www.geocities.com/hongkongmadband

阿添
發表時間: 2004-10-21 01:06
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Re: 2004.10.20 - Eagles Live in Hong Kong
引文:

Michael叔叔 寫道:
時間過得真快,轉眼又到了2004年10月20日這一個特別的日子........
Let's enjoy the show!

剛剛回到家!

看完了一個相信是"畢生難忘"的音樂會,Eagles的現場表演實在是”完美”,再一次向這偉大的樂隊致敬!

Frankie兄果然利害,他真的背得出Eagles多首歌曲,能和Eagles合唱Live,過癮吧!

Michael叔叔,真要再多謝你幫我和Ivy買到這麼”超值”的票。

遲下再和大家分享音樂會的圖片及片斷。

Photos Source: -

http://eaglesfans.typepad.com/eagles/2004/10/photos_from_hon.html

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

阿添
發表時間: 2004-10-21 01:40
網站管理員
(要等一分鐘左右的下載時間才看到咖。)

阿添於音樂會前訪問Michael叔叔 :

整晚的高潮,第一次Encore唱"Hotel California",引用Frankie的朋友的感受:"看見那一支Double Necks,感動到哭了出來" ,正Show!

Sim
發表時間: 2004-10-21 03:20
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
once a life time concert!
但我遲左兩首歌至入場, 請問我miss左邊兩首歌

上面貼的video 睇唔到.
Kenneth
發表時間: 2004-10-21 08:09
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
真係咁好睇 ?
可惜太"平"啦 d tickets........
我 lee d 學生仔買唔起呀......

somewhere over the rainbow

阿添
發表時間: 2004-10-21 11:55
網站管理員
引文:

Sim 寫道:
once a life time concert!
但我遲左兩首歌至入場, 請問我miss左邊兩首歌

上面貼的video 睇唔到.

Sim:

假設你和我們一樣買HK$988的票,Eagles整晚唱了27首歌,遲左兩首歌至入場,即是損失了HK$73.18,更可惜是頭兩首歌都十分精彩。

印象中第一首是 "The long run",跟著是 "New kid in town" 及 "Wasted time", 我估Michael遲下會Post埋Full Song List。

上面貼的video 睇唔到? 要等一等,下載好先看到0架。

這裡有很多有關Asian Tour的資料,推介給你看看;-

http://eaglesfans.typepad.com/eagles/

Enjoy!

Sim
發表時間: 2004-10-21 23:23
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Re: Eagles Live in Asia including HK
我其實好早己經到左, 不過停車爆哂,
要揸返車去黃埔搵位, 再坐的士塞車上返紅館,
咁就冇左兩首歌喇
Hotel California 好似低左一個key.
唔知點解兩次live都冇唱doolin dalton,
呢首歌都好正架.

阿添
發表時間: 2004-10-21 23:56
網站管理員
Re: Eagles Live in Asia including HK
引文:

Sim 寫道:
我其實好早己經到左, 不過停車爆哂,
要揸返車去黃埔搵位, 再坐的士塞車上返紅館,
咁就冇左兩首歌喇
Hotel California 好似低左一個key.
唔知點解兩次live都冇唱doolin dalton,
呢首歌都好正架.

Dear Sim,

What a pity for the unfortuneate incident!

I have the 1st song.... I'll send you the file later although the quality is poor........ .... : )

”doolin dalton” is really an exciting Eagles' song! Actually, they have more other great songs indeed.... No way, just like what Michael said, 27 is their lucky number!

Christine
發表時間: 2004-10-21 23:57
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
網主添,
嘩~~~影到咁正o既相~~~勁!!
短片睇唔到Eagles個一段片.....等極都係開唔到哩~~!
Eagles Concert真係好睇到極......到尾安歌時段已落埋去企出口通道位, 跟埋大班互不相識o既觀眾齊唱齊跳齊歡呼~~~~呢次演唱會真係精彩得緊哩~~~(^o^)/

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

阿添
發表時間: 2004-10-22 00:03
網站管理員
引文:

Christine 寫道:
網主添,
嘩~~~影到咁正o既相~~~勁!!
短片真係開唔到黎睇喎~~!
真係好睇到極......到尾安歌時段已落埋去企出口通道位, 跟埋大班互不相識o既觀眾齊唱齊跳齊歡呼~~~~呢次演唱會真係精彩得緊哩~~~(^o^)/

汀汀姐,

我看到哇! 要等咖!

齊唱齊跳齊歡呼真係好High!

« 1 2 3 (4) 5 6 7 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權