logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共13
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 13

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌及音樂活動
     2004.10.30&31 - Peter & Bethany Yarrow- Live in Hong Kong
無發表權

| 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
iris
發表時間: 2004-11-02 00:20
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-14
發表數: 238
Re: 2004.10.30 - Peter Yarrow香港演唱會(PPM兄要留意呀!)
lydia
我係無得聽light one candle呀>>heheh

fornia
佢有呀...仲特登走落台搵細路仔上去..但係有d小朋友驚到散手兼"令"頭呀..哈哈...最攪笑係佢唱完後會0錫每個小朋友一"啖".有個小朋友好攪鬼...佢0錫完佢額頭後,佢即刻用手抺...攪到大家都爆笑呀....哈哈 引文:

iris
發表時間: 2004-11-02 00:14
開始0係青韻的常客喇。
Re: 2004.10.30 - Peter Yarrow香港演唱會(PPM兄要留意呀!)
弊...斷左添...
根據PPM既rundown...星期日晚個場係無唱900miles & light on candle (呢首其實係我近期好鐘意既.....最衰無唱啦..)不過就唱左micheal 叔叔想聽既unicorn song就唱左啦...hehhehhehe。
其實我真係第一次睇concert係有喊既衝動...因為我無諗過親身去到現場聽佢唱live 係咁震撼同咁感動到我...peter yarrow俾我既感覺係好親切同好關懷別人..關心社會...令到我越來越愛呢位老人家呀...hehehehehe
正所謂虎父無犬"女",從佢地既歌聲中感覺到佢地係用心去唱...抑揚頓挫既歌聲,帶領住我返去當時既環境(雖然有少少跨張)。基本上我覺得我唔止係坐係度聽佢表演,而係同佢地分享呢次既演出,因為我地合唱左好多首我鐘意既歌呀..heheheh ^____^
而另一個驚喜就係我第一次見人玩cello可以玩得咁出神入化.....簡直係令我佩服得五體投地呀!!!!

可惜無左簽名會...真係羡慕星期六晚去既朋友呀...我又要抱抱

希望好快再會有機會睇到peter paul&mary來香港開演唱會啦!

Fornia
發表時間: 2004-11-02 00:06
版主
註冊日: 2003-12-11
發表數: 297
Iris,

你真是有去元朗呀!唱 Puff 時是否又叫D小朋友上台一齊玩呀?我好喜歡這個環節,好開心聽到o甘細個小朋友唱 Puff !有個小妹妹驚到哭,真是替她媽媽心痛呢!

----------------
I'm Fornia

Lydia
發表時間: 2004-11-01 23:56
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
Dear Iris,

雖然我散場後便走了,錯過了簽名會;不過,這個concert仍是我一生中看過的concert中最正的一個了. 雖然妳聽不到Tall Pine Tree,但妳有Unicorn Song補數,路程遠一點也是值得的.

^Lydia^

iris
發表時間: 2004-11-01 23:31
開始0係青韻的常客喇。
星期六晚小妹因為有要事錯過左大會堂既concert...
經過大家既鼓勵後...我終於鼓起勇氣由我熟悉既東區去到完全陌生既元朗...睇peter yarrow既最後一場....呢一次我覺得真係不枉此行呀.....如果無去一定會好後悔,因為.......實在太太太正啦!!!
capofc
發表時間: 2004-11-01 12:34
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Dear All,

No doubt, this concert is one of the most memorable concerts in my life because this is the first time I wait to get signature of the performer like a little fan. Interesting! Anyway, the performance of Peter Yarrow was great!!! Thanks Ching Wan Fornia to help getting the ticket.

Rgds,
Frankie (Capo)
PPM
發表時間: 2004-11-01 07:49
青韻典堂級民歌好友
woops, 原來Bethany寫比佢husband的西班牙文歌曲叫Te Quiero .

chrishui
發表時間: 2004-11-01 03:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
演唱會的第一首歌Music Speaks Louder Than Words, 令我想起Tri's Hi's的Stephanie﹐她坐在場的另一面﹐一定開心不已。
而自己較喜愛演唱會的下半部。
從Lemon Tree 起﹐到Peter教唱Marvelous Toy。
當然由觀眾點唱的Tall Pine Trees﹐都令全場及Peter驚喜與驚訝交集。觀眾熱烈的Request﹐Peter難以相信這歌曲在美國不多人認識﹐但香港的朋友竟然要聽。當然當Peter問起我們為何會認識這首歌時﹐有觀眾口快快說這是一首Chinese Song而引得大家哄堂大笑。
另外他演唱 Don’t Laugh At Me時﹐實在令這歌對自己再作一次的感動。
會後﹐兩父女雖然很累﹐但仍然為我們簽名﹐指照留念﹐那種毫無架子的作風﹐更令自己對他們的好感倍增。
Christine
發表時間: 2004-11-01 02:39
青韻是我家!
發表數: 760
小朋友上台跟Peter Yarrow合唱的環節很開心啊!
Peter Yarrow的囡囡Bethany 作給愛郎的情歌唱的很動聽啊!
完場後的簽名會有朋友唱出Tall Pine Trees的中文版, 令到Peter Yarrow極驚訝的樣子很可愛啊!
當然朋友們取得Peter Yarrow的簽名與我們可以跟他大合照是更~更~更~加開心啊~~~(^o^)/

雖然不太聽得懂洋文, 但聽到Where Have All The Flowers Gone?與Blowing In The Wind時特別傷感, 尤其是Blowing In The Wind的一段大提琴前奏.......聽著很有身在戰場中的感覺(個人感覺), 祈望世界戰火不要再蔓延下去吧~~~V_V!

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

阿添
發表時間: 2004-11-01 00:50
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

PPM 寫道:
昨晚Peter , Bethany, Paul Prestopino, Rufus Cappadocci昨晚在香港大會堂再次帶給每位喜愛民歌朋友一個溫馨的晚上, Peter及Bethany唱了多首大家熟識的民歌, 使得在場各位朋友, 又再次尋醉在和詣的音樂聲中.在唱Puff 之前, Peter親自下台邀請在場的小朋友上台合唱Puff, 更表示可以拍照及攝影,但希望不會用作商業用途. 而最驚喜的是Peter 在觀眾的要求下即場唱出:”我要天涯” 的英文版本 Tall Pine Trees, Peter表示他不知道此曲原來在香港是受到歡迎, 在簽名會期間, 各位fans唱出我要走天涯給Peter聽, 他表現得很開心及雀躍. 還 有, 場刊中有一編文章是我們的民歌 “人肉”字典, Michael叔叔所寫的呢

Song list :
1. Music Speaks Louder Than Words
2.Leaving On A Jet Plane
3.Puff (The Magic Dragon) - With Children

(PPM提供的現唱錄影片段,有個小朋友上台唱歌時很驚,哇一聲哭了起來,場面幾有趣。)

4.No Easy Walk To Freedom
5. I’m In Love With a Big Blue Frog
6. Gone The Rainbow
7. ?? (不知道歌曲名稱 - Bethany 的 solo)
8. 500 miles
9. Mandolin solo playing by Paul Prestopino
10. Hush-A-Bye
11. Where Have All The Flowers Gone?

中場休息

(TC和Michael打牙較,點解變"Easy Walk To Freedom"咖!)

12. Lemon Tree
13. The Marvelous Toy
14. Tall Pine Trees
15. 900 Miles
17. If I Had My Way
18. ?? (不知道歌曲名稱 - Bethany 的 solo)
19. Don’t Laugh At Me
20. Cello solo playing by Rufus Cappadoccia
21. Blowing In The Wind
Encore
22. If I Had Hammer
23. Light One Candle

Peter, Bethany簽名會

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

« 1 2 (3) 4 5 6 ... 8 »
| 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權