logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共32
(6人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 32

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌會談室
     何謂民歌?
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
shanshan457
發表時間: 2007-05-15 10:56
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
Re: 何謂民歌?
係呀! 寃有頭, 僨有主. 千祈唔好揾錯人呀! stranger !
tccheung
發表時間: 2007-05-16 07:31
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
引文:

andytang 寫道:
純正的民歌 只可以在 逢星期六 的 星光大道 才可找得到 啊

請不要在此胡言亂語!
shanshan457
發表時間: 2007-05-16 10:22
開始0係青韻的常客喇。
哈哈! 先 sorry 咗先, 我就真係死剩把口..

橫掂大家話呢排咁靜, 又唔係講粗口, 又冇抵毁人,咁亂語一下,引起少少腦充血, 有閒情,就答嗲两句, 冇心情,就當佢隱形,那又有何妨呢? 未必要正言正語先可以講嘢卦!
雖然話有人唔鍾意聽啫, 但係都有的多人鍾意格. 起碼都有我鍾意丫.算啦! 唔好立亂咁趕人走啦! 乖啦! 好冇!

山山
andytang
發表時間: 2007-05-16 14:40
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-05-30
發表數: 129
我只是講出 當今樂譠 給我的感覺 而己 真真正正 全情投入 能夠得到 來自 四方好友 給于支持 還可以做到 每個 星期六 風雨不改 都會在 星光大道 推廣 五小時 全程民歌的 只有 山山先生 真的是 功不可沒 啊

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Lj26RI.THhM6B8Rm78OOFfW_2b27zhaq/profile

EMAIL:ANDYTANGSUSUKINO@YAHOO.COM.HK

----------------
免費 學唱歌 和 免費 學彈琴 的好地方
我的最新 演唱會 場地 @@@@@@@@

旺角 行人專用區 動感銀城 地下階 的 演唱會

逢星期五.六.日. pm3:00至pm6:00

EMAIL:ANDYTANGSUSUKINO@YAHOO.COM.HK

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Lj26RI.THhM6B8Rm78OOFfW_2b27zhaq/pro

shanshan457
發表時間: 2007-05-16 15:36
開始0係青韻的常客喇。
哇! 哇! 呢D嘢唔立亂講得架! 大佬! 你响我耳邊講就得架啦!

我响呢度都已經係過街鼠架啦! 你响你個blog 度講啦! 我睇到架啦! 俾番少少位置我响呢度啦! 多謝! 多謝!

山山泣求
tccheung
發表時間: 2007-05-18 01:43
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
引文:

shanshan457 寫道:
哈哈! 先 sorry 咗先, 我就真係死剩把口..

橫掂大家話呢排咁靜, 又唔係講粗口, 又冇抵毁人,咁亂語一下,引起少少腦充血, 有閒情,就答嗲两句, 冇心情,就當佢隱形,那又有何妨呢? 未必要正言正語先可以講嘢卦!
雖然話有人唔鍾意聽啫, 但係都有的多人鍾意格. 起碼都有我鍾意丫.算啦! 唔好立亂咁趕人走啦! 乖啦! 好冇!

山山

//橫掂大家話呢排咁靜, 又唔係講粗口, 又冇抵毁人,咁亂語一下,引起少少腦充血, 有閒情,就答嗲两句, 冇心情,就當佢隱形,那又有何妨呢? 未必要正言正語先可以講嘢卦!
雖然話有人唔鍾意聽啫, 但係都有的多人鍾意格. 起碼都有我鍾意丫.算啦! 唔好立亂咁趕人走啦!//
呢D係你自己認為,我冇必要睬你。

// 乖啦! 好冇!//
你係我既邊個?你係乜水?竟然用D咁既態度講野?我個仔今年16歲,但平時我都唔會隨便咁既語氣同佢講野。
你唔好以為擺個"Sorry"嚮前面,後面就講乜野都得,呢D只係小把戲。
我而家鄭重同你講:呢度所有網友,識我也好、唔識我也好,都可以同我講笑,就算唔小心玩大左,我都唔會介懷;但你就係例外!

今次我暫且算數,如果你下次再咁玩,必定會無情出手!
shanshan457
發表時間: 2007-05-18 09:43
開始0係青韻的常客喇。
TC 君 ( 唔敢用 “兄” 怕你怪我稱兄道弟, 唔老黎)

其實,係有個綱友打電話俾我, 叫我趕佢走, 我覺得我又唔係綱上警察, 佢又冇犯規, 冇理由咁霸道, 咁冇礼貌, 咁痴線,立亂趕人走,先响度出聲啫!, 點知你對號坐低咗! (唉!我自已都覺得呢個理由好賴皮,用住先啦!), 不過, 嘅然坐低咗, 又指名道姓我山山,我就同你傾两句啦!

你問我係你邊個, 我講出黎你就實係唔認格肋, 唔好問哩!

關於你覺得你個仔乖過你, 咪好囉, 望都咁望啦! 唔好介懷喇! 不過,一人做事一人當, 唔好再拉個仔出黎刺!

至於同我駁咀, 唔好喇卦!, 會腦充血嫁! 不過, 我而家亦同你講:呢度所有網友,識我也好、唔識我也好,都可以同我講笑,就算有心玩大左,我都唔會介懷;你……就都唔例外!放心! 放心!

乖啦! 化敵為友啦! 好冇? 嗱! 最多我聽晒你話刺,放响最後喇! sorry sorry

山山
victorkotialu
發表時間: 2007-10-07 00:58
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-10-06
發表數: 3
Re: 何為民歌
hi,先打個招呼,向各位問好!

剛剛發表了一段感想文字,不知為什麼被拒,下次再試。
victorkotialu
發表時間: 2007-10-07 17:50
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-10-06
發表數: 3
民歌就是大衆人民的歌,是表達人民情感,如友情、親情、愛情、地方情、國家感情。
六、七十年代美國民歌風在香港吹得最熱刺,尤其深入校園,影响深遠,到八十年代開始有自己創作的香港民歌,(昨夜渡輪上),(風箏),(黃大仙),(驟雨中的陽光),(提岸),(那一天),(不應再猶疑),(問)、、、等等。
可惜八十年代末因科技發展迅速,社會步伐急快,民歌的熱風慚慚冷却,期望現在的一小撮民歌愛好者,能帶出一股清流,冲洗一吓時下社會的捩氣。
Qiang's 123
發表時間: 2009-06-24 15:07
版主
註冊日: 2003-12-20
英國民歌之父-伊萬•麥考(續) 時間: 2009-06-24 15:08
資料來自搜狐,欲查看完整內容,請參閱以下連結。

http://yule.sohu.com/20050330/n224935210.shtml

至於民歌的定義,我只能說句,「見仁見智」。

其實,只要用心玩音樂,多觀摩,多交流,不應設立「是不是民歌」的界線,至少,我玩音樂已一體化,英文歌、中文﹝國/粵語﹞、兒歌、藝術歌、合唱團、管弦樂、粵曲、客家山歌、教會詩歌、佛曲...... 因為,所有歌曲都是用音符和節奏組成,我重視的是,先學懂音符才學樂器,從根做起,那才是實際的方法,奏出的音樂才有生命。
------------------------------------------------------------------------

一切來自生活體驗,小弟愚見,如有得失,敬請原諒。

----------------
Qiang

放下包袱;心情舒服
不受干預;沒有挑剔
拋開怨恨;只有祝福

« 1 2 3 4 (5) 6 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權