logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共18
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 18

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     誰個能唱出你愉快的<<童年>>
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Kenneth
發表時間: 2005-01-21 08:07
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
Re: 誰個能唱出你愉快的<<童年>>
引文:

e.e. 寫道:
【童年】聽第一個版係廣東版,第二個版係張艾嘉,跟住阿 sir 教過呢隻歌...自己唱...跟 Christine 一齊唱,無論我無樣唱,始終尋不著童年的快樂片段,直至先幾個月在這裡聽到八只眼....唔知點解,當第一次聽既時候,同以前聽其他版本既感覺係完全唔同,聽住佢地輕快既和唱...di.. da ..di...di...da...di..........久違了一幕又一幕童年快樂片段從腦海浮現出來....跟住我就麻煩左東哥哥幫我買一張【八只眼】........

剛才跟青韻朋友晚飯,大家講起自己的童年,可能抑壓得太耐,眼淚不其然的流下來。每個人都有不一樣的童年.....可能一直以來自己一直想壓制自己不願去想....但無論我無樣努力忘記,始終不能像delete 郵件般可以按得走...到現在一把年紀了..夢裡還不斷重覆又重覆想要忘記的驚嚇片段。回來後再拿【八只眼】來聽,終於醒悟了...既然永遠無法忘記唔開心的片段,何必要強迫自己去忘記...這樣只會令曾經有過的童真和快樂片段失去....

阿添,唔好意思我在這裡寫自己的感受..我唔會再咁傻o架啦,我會用記憶張我過往的童真和歡笑一一用 mouse 畫出來..第時貼上畫廊比你睇呀,不過唔準笑我的。di...da.. di.....di da...di.....

Dear e e

忘不掉的,用不著刻意記起
記不起的,就樣它隨風而去

Kenneth ~

----------------
somewhere over the rainbow

whitehorse
發表時間: 2005-01-21 09:34
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
e.e.時間是一個靈丹妙藥,不愉快的事情始終會隨着時間而消逝,幾許風波隨夢去,其實開唔開心都要過日子,點解唔簡開開心心地過每一天呢?

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

chrishui
發表時間: 2005-01-21 18:44
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
引文:

e.e. 寫道:
【童年】聽第一個版係廣東版,第二個版係張艾嘉,跟住阿 sir 教過呢隻歌...自己唱...跟 Christine 一齊唱,無論我無樣唱,始終尋不著童年的快樂片段,直至先幾個月在這裡聽到八只眼....唔知點解,當第一次聽既時候,同以前聽其他版本既感覺係完全唔同,聽住佢地輕快既和唱...di.. da ..di...di...da...di..........久違了一幕又一幕童年快樂片段從腦海浮現出來....跟住我就麻煩左東哥哥幫我買一張【八只眼】........

剛才跟青韻朋友晚飯,大家講起自己的童年,可能抑壓得太耐,眼淚不其然的流下來。每個人都有不一樣的童年.....可能一直以來自己一直想壓制自己不願去想....但無論我無樣努力忘記,始終不能像delete 郵件般可以按得走...到現在一把年紀了..夢裡還不斷重覆又重覆想要忘記的驚嚇片段。回來後再拿【八只眼】來聽,終於醒悟了...既然永遠無法忘記唔開心的片段,何必要強迫自己去忘記...這樣只會令曾經有過的童真和快樂片段失去....

阿添,唔好意思我在這裡寫自己的感受..我唔會再咁傻o架啦,我會用記憶張我過往的童真和歡笑一一用 mouse 畫出來..第時貼上畫廊比你睇呀,不過唔準笑我的。di...da.. di.....di da...di.....

ee, 我好欣賞你真情流露的性格。每個人都會有不同等童年﹐所以你放開D啦。開開心心唱下歌﹐打下邊爐﹐繼續愉快的過每一天。

Qiang's 123
發表時間: 2005-01-22 00:53
版主
註冊日: 2003-12-20
每個人都有個與別不同的童年,既然經過,總有些回憶的,尤其是栽培養育我長大的父母,更加不可遺忘。

珍惜現在,展望將來

Qiang

放下包袱;心情舒服
不受干預;沒有挑剔
拋開怨恨;只有祝福

一葉舟
發表時間: 2005-01-22 04:16
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-10-24
發表數: 92
回望過去,總是苦樂相隨。向前走,迎著陽光,便看不見身後的陰影。
e.e.
發表時間: 2005-01-22 14:01
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
Dear Capofc,Kenneth,Qaing's123,Whitehorse,Chris & 一葉舟 ...

是的,有苦有樂才是人生 ...... 謝謝你們

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Christine
發表時間: 2005-01-22 23:25
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Dear e.e.,
曾經有某個廣告出過一句咁o既對白~~~~~~~~>凡事向好處看嘛~

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

« 1 2 (3)
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權