logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   流行曲地帶
     50歲的結他 15歲的理想
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿添
發表時間: 2005-08-08 13:54
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Re: 50歲的結他 15歲的理想
Derek哥:

你都幾夠膽喎,爆鼲搹h阿邊個,阿邊個麊愨銩s聞,其實"阿邊個"都唔難估呀。哈哈。

阿邊個

引文:

Sim 寫道:
Chris哥哥,,
如果你有同人夾開歌,同埋有家室,你就會對呢個MV好有共鳴。
等我講D例子過你聽:

(1)阿邊個A君有次約左第二日夾歌,但又唔敢話俾老婆知,
就靜靜雞吼老婆唔覺,擺定支結他在車上,第二日返完工就直車去夾歌,
神不知,鬼不覺。

(2)阿邊個B君夾歌夾夜左,就會有追魂call要交人。

(3)阿邊個C君有次同班Friends夾夾下歌,突然電話嚮,
一睇來電顯示,即刻叫大家唔好彈野,要靜哂,驚俾電話中人知道佢夾緊歌。

(4)阿邊個D君,放假又要陪老婆仔女,成日都去唔到夾歌,
就算去到,平時都因為工作忙冇時間自己練歌,搞到夾歌時因為唔熟D歌,被人話冇練歌。

(5)仲有阿邊個E君,在琴行睇中支Martin,但遲遲唔敢買,驚老婆咋形,
但係因為睇左呢個MV,於是唔理咁多,決心買左支Martin返屋企。

唉,查實對於男人嚟講,夾歌已經係一種好正氣既興趣,好過去花天酒地,
但係就唔知點解,好多男人都好似去『走私』咁,唔想俾老婆知明。

雖然現實中,夾歌男人的表情人冇MV入面D架仔表情咁誇張,
但係都有好多不為人道既苦況。
所以,我知好多有夾歌既人,對這個MV好有共鳴,
尤其是果D年紀同MV入面D主角差唔多既人,就更加有共鳴。

不過如果大家夾到想夾既歌,可以有機會出下D Show仔已經好開心,
好似MV入面咁,就算得小貓幾隻,只要有人拍下掌己好滿足。
所以,MV表達的夾Band情意結雖然是誇了一點,但以我個人觀察及感受,都是活生生而真的。
所以,雖然我冇老婆管住,但我個人看後真是很感動,也看了很多次。

http://parus.idv.tw/blog/u_image/kurumi.wmv

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

PPM
發表時間: 2005-08-08 13:59
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
哈哈﹐這個說法﹐我就比較贊成﹐畢竟歲月或生活的壓力才是最大的阻力。夫妻之道在於彼此互相專重﹐“不准這、不准那” 似乎是很久以前才會發生的事情。MV中那個不能振起夫剛的男人﹐也絕不是我所欣賞的行為。
50歲人到中年﹖現在很多30多歲的人﹐已經說自己是中年了﹐可能現代的人真的不能像我們上一代那樣承受壓力吧。

Chris, 所以我都十分多謝Patrick & Stephaine願意同我夾歌

添少, 估唔到呀, 比D hints啦

whitehorse
發表時間: 2005-08-08 14:03
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
PPM兄,個MV好似講緊你哋Tri's Hi's,不過你老婆一定順灘好多!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

sonar
發表時間: 2005-08-08 14:07
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
正. 雖然很有少林足球feel. 但都很正.
capofc
發表時間: 2005-08-08 16:46
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
引文:

阿添 寫道:
Derek哥:

你都幾夠膽喎,爆鼲搹h阿邊個,阿邊個麊愨銩s聞,其實"阿邊個"都唔難估呀。哈哈。

阿邊個

引文:

Sim 寫道:
Chris哥哥,,
如果你有同人夾開歌,同埋有家室,你就會對呢個MV好有共鳴。
等我講D例子過你聽:

(1)阿邊個A君有次約左第二日夾歌,但又唔敢話俾老婆知,
就靜靜雞吼老婆唔覺,擺定支結他在車上,第二日返完工就直車去夾歌,
神不知,鬼不覺。

(2)阿邊個B君夾歌夾夜左,就會有追魂call要交人。

(3)阿邊個C君有次同班Friends夾夾下歌,突然電話嚮,
一睇來電顯示,即刻叫大家唔好彈野,要靜哂,驚俾電話中人知道佢夾緊歌。

(4)阿邊個D君,放假又要陪老婆仔女,成日都去唔到夾歌,
就算去到,平時都因為工作忙冇時間自己練歌,搞到夾歌時因為唔熟D歌,被人話冇練歌。

(5)仲有阿邊個E君,在琴行睇中支Martin,但遲遲唔敢買,驚老婆咋形,
但係因為睇左呢個MV,於是唔理咁多,決心買左支Martin返屋企。

唉,查實對於男人謠縑A夾歌已經係一種好正氣既興趣,好過去花天酒地,
但係就唔知點解,好多男人都好似去『走私』咁,唔想俾老婆知明。

雖然現實中,夾歌男人的表情人冇MV入面D架仔表情咁誇張,
但係都有好多不為人道既苦況。
所以,我知好多有夾歌既人,對這個MV好有共鳴,
尤其是果D年紀同MV入面D主角差唔多既人,就更加有共鳴。

不過如果大家夾到想夾既歌,可以有機會出下D Show仔已經好開心,
好似MV入面咁,就算得小貓幾隻,只要有人拍下掌己好滿足。
所以,MV表達的夾Band情意結雖然是誇了一點,但以我個人觀察及感受,都是活生生而真的。
所以,雖然我冇老婆管住,但我個人看後真是很感動,也看了很多次。

http://parus.idv.tw/blog/u_image/kurumi.wmv

Dear Derek and Tim,

I think Derek is talking about one person, Mr A-E represents only one person. The man who has been married with children, with Martin Guitar, with a band and with a Car. The answer is either Patrick or Sampson!!! Am I right?! Derek!!! Ha....!!!!

Best Regards,
Frankie(Capo)
patrick
發表時間: 2005-08-08 19:40
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
引文:

I think Derek is talking about one person, Mr A-E represents only one person. The man who has been married with children, with Martin Guitar, with a band and with a Car. The answer is either Patrick or Sampson!!! Am I right?! Derek!!! Ha....!!!!

Oh, its not me, for
1. I have more than one Martin.
2. We only practise in my home, so no spirit chasing call.
patrick
發表時間: 2005-08-08 19:44
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
PPM, its my honour to play with you and Stephanie. We should play more, right.
capofc
發表時間: 2005-08-08 20:00
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
引文:

patrick 寫道:
引文:

Oh, its not me, for
1. I have more than one Martin.
2. We only practise in my home, so no spirit chasing call.

Then, should in Sampson!!!!Ha!!!!!
PPM
發表時間: 2005-08-08 20:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
引文:

whitehorse 寫道:
PPM兄,個MV好似講緊你]Tri's Hi's,不過你老婆一定順灘好多!

hahaha, 白馬, 非也, 我從未間斷唱民歌呀.
不過而家記得我以前識畫公仔, 因為曾做過好短時期
既漫畫....但而家真係唔識畫........
段music video雖然有小小誇張 (我諗好多MV都有誇張成份)
但都幾touching呢

Sim
發表時間: 2005-08-09 01:27
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:
tim寫道:
Derek哥:

引文:
Frankie寫道:

Frankie哥哥,
你咁估真係聰明,
不過我在寫以上例子中的阿邊個A、B、C、D、E君時,分別係指五個唔同人,
不過唔排除當中有人都遇過以上幾種情況。

Tim哥哥,
我唔係想爆咩花邊新聞,只不過想話俾大家聽一D男人夾歌之苦,
同MV之中有d類似,証明MV並非無的放矢,
所以都冇開名,如果大家鐘意就估下,估中冇獎,Wakakaka…

« 1 2 (3) 4 5 6 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權