logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共7
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 7

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   流行曲地帶
     [口痕彈唱]Battles
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2005-03-08 17:19
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28

或按此網頁睇:
http://www.163888.net/sing/openmusic.aspx?id=797058

Battles,是一首很舊的歌,
由一隊名爲AXE樂隊原唱。
這是我很喜歡的其中一首歌,特別是歌詞部份。
好想唱翻一次,不過唔記得歌詞,淨係記得d音
不過可能此歌已絕版,上網亦找不到歌詞,
舊年8月我上嚟問有冇人有這歌的歌詞,潻哥好快就搵到。
(睇此舊 post:
http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=512&forum=11)
最近口痕試唱,
我已很久沒聽過這首歌,(可能都有十幾廿年)
彈唱是完全憑記憶,沒有歌在手,
也沒有譜,其中的結他solo都是隨意而彈,與原唱很不同。
唱部可能都有d音都同原曲都唔同,同埋好隨意便錄音,所以仲有很多瘕疵。
原唱較有搖滾樂味道,這版本較為unplugged。
不過我都真係唔記得原唱係點個咯。

----------------

capofc
發表時間: 2005-03-08 19:13
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Re: [口痕彈唱]Battles
Dear Sim,

Bravo!!! I heard this before playing by some local rock bands. This is the first time I heard like this! Wonderful Sim!!! I think King of MP3 should have this MP3, may chris please post this song for sharing here. Thanks a lot!!!

Cheers,
Frankie (Capo)
阿添
發表時間: 2005-03-08 21:12
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Wow...厲害! 攭M音和結他Fill in都Jam得很不錯!

Michael叔叔有這歌的MP3,不過限於版權問題,唔可以Post出來啊。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

PPM
發表時間: 2005-03-08 21:25
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
Wa, Sim, 唱得好正

Sim
發表時間: 2005-03-08 22:47
青韻典堂級民歌好友
多謝各位大哥捧場,
小弟呢首歌真係粗粗地玩下架咋, 同原唱可能有好大差別。
不過首歌好易彈,來來去4個chord,加d花臣搞掂,
(不過原唱可能複雜d。)得閒攞嚟jam下係幾好既。

打緊呢個post時,
啱啱收到Micheal叔叔send俾我既原唱Battles mp3.
聽返原唱版真係正好多,終於可以聽返呢首我好鐘意既歌,
唔該哂Micheal叔叔!
好在我個music file只可以存30日,唔駛獻醜咁耐。

PhantomGTR
發表時間: 2005-03-08 23:41
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
唔洗咁謙喎!

Sim
發表時間: 2005-03-09 00:01
青韻典堂級民歌好友
Billy哥哥,
如果你聽完原唱版, 再聽我呢個unplugged版,
就知我唔係謙架喇

tccheung
發表時間: 2005-03-09 03:14
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
Sim兄:真箇「神來之筆」!(((((((手手)))))))

Allan
發表時間: 2005-03-09 09:15
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

capofc 寫道:
Dear Sim,

Bravo!!! I heard this before playing by some local rock bands. This is the first time I heard like this! Wonderful Sim!!! I think King of MP3 should have this MP3, may chris please post this song for sharing here. Thanks a lot!!!

Cheers,
Frankie (Capo)

早期「啤酒流行音樂節」都有唔少樂隊玩呢隻歌參賽,睇初賽o個陣都幾悶o架!
不過咁耐無聽,聽番真係好回味!

咪o卦住掘金,最緊要開心!

wilddown
發表時間: 2007-09-26 03:14
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-09-26
Re: 在 Internet 找了3年多 AXE 的 Battles
battles 這首歌差不多30年了, 以前經常在港台伍家廉的" 黃金的旋律" 播出 (差不多30年)
在 Internet 找了3年多, 未知可否email 給我, 見笑

Wilddown
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權