logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     LL-11E我已拿回家試
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
24k
發表時間: 2006-01-06 22:06
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-01-05
LL-11E我已拿回家試
我而家彈緊
沒有那清脆的感覺,反而很沉
請指教
PhantomGTR
發表時間: 2006-01-06 22:20
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: LL-11E我已拿回家試
1.結他未開聲;
2.今日身體唔在狀態,或者食了葯。
3.右手指的attack未夠好,係新結他或聲底厚的結他上發唔到聲。

----------------

24k
發表時間: 2006-01-06 22:25
開始0係青韻的常客喇。
唔明
RodFoo
發表時間: 2006-01-06 22:38
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
Dear 24K,

Why don't you take it to the house party tomorrow night. Quite a few people will be interested to have a look at it too and give comments.

Rod
24k
發表時間: 2006-01-06 22:41
開始0係青韻的常客喇。
我住tuen mun好遠
24k
發表時間: 2006-01-06 22:50
開始0係青韻的常客喇。
我見人試matin好像舌頭有一甜味
taylo(唔識串)就好爽既感覺但好似薄咁
同埋有隻海歐那個就比taylo柔和好像
請問我d感覺對不對
iris
發表時間: 2006-01-06 23:44
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-14
發表數: 238
嘩!
各位玩咁大呀?有味既?
好似大長今試把脈....haha

^__^
24k
發表時間: 2006-01-06 23:47
開始0係青韻的常客喇。
是呀大醫女大人
KO小魚
發表時間: 2006-01-07 00:01
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-10-27
引文:

PhantomGTR 寫道:
1.結他未開聲;
2.今日身體唔在狀態,或者食了葯。
3.右手指的attack未夠好,係新結他或聲底厚的結他上發唔到聲。

4.結他弦線太舊
5. 本身你支結他唔靚

----------------

24k
發表時間: 2006-01-07 01:06
開始0係青韻的常客喇。
小魚兄以下既係sim發出我呆左
你聽下佢彈到

Unplugged咁彈可能冇咩特別。
有冇試過個外置pre-amp呀?
用左佢至可以發揮到Two-way pickup system優點喎。

LL 11E的外置Preamp 38 system。

Yamaha的Two way pickup通常係用piezo pickup+gooseneck condenser mic去收絃及木發出的聲音,
再靠個Preamp mix control取個自己認為最適合的Balance。
如用piezo pickup+ contact pickup原理都係一樣。
不過未彈過,唔知係點。

在下找到一個叫Les Cheetham既結他手網頁,
佢就係用左LL 11E彈出這曲:Waterfall。d聲聽落幾靚。
可以click:
http://lescheetham.moonfruit.com/
進入Acoustic Examples Page即可聽到。
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權