logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共8
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 8

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     想買結他,可以給點意見嗎?
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
dannychow
發表時間: 2006-01-01 00:42
青韻是我家!
註冊日: 2006-01-01
想買結他,可以給點意見嗎?
各位好,我是新來的~
我的結他壞了 (用開平價的Takamine),想買支新的,Budget 在兩、三千左右,最好有pick-up,可以給點意見嗎?

我在TomLee看中兩支,買得過嗎:
1. Takamine EG540SSC (made in Korea), 有pick-up, $2720
2. Taylor 307, 無pick-up, $3600

我玩的是流行曲伴奏及FingerStyle. 謝謝!

Fai
Sim
發表時間: 2006-01-01 20:30
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Re: 想買結他,可以給點意見嗎?
兩結他都是Solid Spruce+ Sapele back and sides。
Taylor 307是Baby Taylor系列最大的結他,聲音應該不錯。
但比真正Full Size dreadnought略小。是Full Size dreadnought的15/16。
可惜沒有Pick Up,不是Full Size又沒有Pick Up的結他,
很難作演出之用,一般可作家中練習琴。
因『玩流行曲伴奏及FingerStyle』,那Pick Up便很重要,
特別是玩Fingerstlye,如沒有Pick Up, 單靠Mic收,很多技巧沒法有最好發揮。
不過如喜歡Taylor 307,日後亦可自行或請人裝上Pick Up。
但如是者,便建議考慮200系列或以上的電木系列了。

三千以內的電木結他,個人感覺是差不多,
個人手感、功能、(如附加Tuner)及音色偏好因素便成為考慮因素。
可試多d不同牌子型號,最好是插Amp試清楚比較一下,
自己喜歡便成了。
記住:世上沒有又平又完美的結他,所以只要是已喜歡的,
便不會買錯。

----------------

dannychow
發表時間: 2006-01-03 22:58
青韻是我家!
唔該哂Sim兄的意見~
Taylor過四千的真的未捨得買... 或者等我結他玩得再好d先考慮呢d好野啦~
KO小魚
發表時間: 2006-01-03 23:29
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-10-27
Danny兄:

品質同價錢成正比,又平又靚的結他簡直可遇不可求,建議你去d細琴行揾下d不知名牌子,可能有意想不到的驚喜。

$3000呢個價位,唔好怪我太武斷,支野的pick up都唔方靚得去邊,如果唔係頻頻出show的,建議考慮一d無pick up的結他,理論上會比有pick up的同價結他更好。

等你再儲夠錢,可選外置Pick up (Removable)upgrade支結他。最好買隻靚的pick up,等你有錢買萬元級結他的時候,再換返個靚pick up上去,呢個亦係小弟現在購買結他的策略,唔知岩唔岩你用呢

PhantomGTR
發表時間: 2006-01-03 23:34
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
KO小魚兄:

你個signature........
春去秋來冬又至,大被同眠等過年。

KO小魚
發表時間: 2006-01-03 23:37
開始0係青韻的常客喇。
引文:

PhantomGTR 寫道:
KO小魚兄:

你個signature........
春去秋來冬又至,大被同眠等過年。

哈哈,Billy兄好文才,我呢邊夏天ar...1月1日去到成44度,想訓都訓唔到,熱到傻左

PhantomGTR
發表時間: 2006-01-03 23:39
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Dannychow兄:
我同意以三千的價位買支無pick up的結他會較好,之後儲夠彈葯咪買個靚pick up仲好!
Good Luck!

dannychow
發表時間: 2006-01-04 00:04
青韻是我家!
冇pick-up的話會有點麻煩.

買支冇pick-up o既好野,要三、四千,買埋個fishman pick-up加裝工,又要差不多成千蚊..

昨天我個friend帶o左支$5000 o既Taylor 1XX series結他o黎我屋企玩,嘩!d聲真係好唔同,掃出o黎d chord好出、好grand~ 彈solo歌每條線都好清,手感也不錯... 不過對我來說太貴喇...

我都係靠自己對耳,搵支平靚正o既lu~
(暫時為止,我呢個budget都係Takamin d聲最吸引我~ 都好正嫁!)我呢個月中會過新加坡出差,我會抽空過一過Lakewood的代理看看有沒又平又正o既野. 希望有驚喜啦.

輝仔
KO小魚
發表時間: 2006-01-04 00:18
開始0係青韻的常客喇。
Lakewood老兄你唔洗諗啦,最低級的M1臺灣都要賣過萬港幣

Sim
發表時間: 2006-01-04 00:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

dannychow 寫道:
冇pick-up的話會有點麻煩.

買支冇pick-up o既好野,要三、四千,買埋個fishman pick-up加裝工,又要差不多成千蚊..

昨天我個friend帶o左支$5000 o既Taylor 1XX series結他o黎我屋企玩,嘩!d聲真係好唔同,掃出o黎d chord好出、好grand~ 彈solo歌每條線都好清,手感也不錯... 不過對我來說太貴喇...

我都係靠自己對耳,搵支平靚正o既lu~
(暫時為止,我呢個budget都係Takamin d聲最吸引我~ 都好正嫁!)我呢個月中會過新加坡出差,我會抽空過一過Lakewood的代理看看有沒又平又正o既野. 希望有驚喜啦.

輝仔

係呀!
Taylor 100系,聲音真係比同價,甚至較高價的結他吸引好多。
而200系因為Sides板都係solid,而且附送Hard case,
所以我之前建議,如買307+自置Pick Up,不如買200系好過,就是如此道理。
3000元以下的電木, 有沒有試過Yamaha?
如在減價期內, 3000元可以買到3000-4000元之間的Yamaha電木,
我個人便覺得不錯。可插Amp試彈比較。
當年我買Yamaha電木的時候, 便是在同價位的Yamaha和Takamine電木之間比較了一大輪。
當然,當年的比較不能Apply to 現時新出的Products上。
Takamine不是不好,
但二千幾電木, 仲連埋附加Tuner, 不知會否在其他方面將貨就價。
最終, 個人感覺最重要,如音色手工分別不大,多個Tuner又真係抵d。

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權