logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共36
(10人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 36

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     我係初學的...
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
ae_ep
發表時間: 2006-08-15 18:48
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2006-08-12
我係初學的...
禁chord禁到手指公抽筋.. 點算好..... 係咪我既手勢有問題呢? 正常會唔會抽筋ga? thx..
PhantomGTR
發表時間: 2006-08-15 22:57
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: 我係初學的...
ae_ep兄:
九成九手形有問題及用錯死力;再唔係就可能支結他setting有問題,攪到要練大力金鋼指。
雖則無所謂絕對正確的手形,但有時個位差太遠就好易練傷手的。小心!

----------------

ae_ep
發表時間: 2006-08-16 01:12
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2006-08-12
thx... 同埋左手手指頭好痛..

不過over and over既兩個chord(Am, E7)彈得到已經好開心了
andytang
發表時間: 2006-08-16 01:32
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-05-30
發表數: 129
我都是 很怕手痛 才會自學 彈 keyboard 努力練 比心機啊 my yahoo blog : 歌神傳說

免費 學唱歌 和 免費 學彈琴 的好地方
我的最新 演唱會 場地 @@@@@@@@

旺角 行人專用區 動感銀城 地下階 的 演唱會

逢星期五.六.日. pm3:00至pm6:00

EMAIL:ANDYTANGSUSUKINO@YAHOO.COM.HK

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Lj26RI.THhM6B8Rm78OOFfW_2b27zhaq/pro

PhantomGTR
發表時間: 2006-08-16 02:26
版主
鬼佬話:No Pain, No Gain。
中國人話:力不到,不為財。
香港人話:少少苦楚等於激勵。

做乜都好,查實少少代價難免的了,唔係的話得到都無意思。

不過,如果支結他正常的話,咁過份的手指頭痛是因為用錯力。而用錯力係大部份的初學者都會發生。對於學了一些日子的人來說,用錯力不單有礙進步,更會傷筋傷手,好快就會K.O.。

所以,如果ae_ep兄有跟導師學的話,請問清楚導師如何決解,否則只係白白浪費時間同興趣。若然還未有跟導師學的話,而你真係對結他有興趣的,咁就要la la 聲走去搵個好的導師學了。最好有朋友口碑的,呢樣比任何自吹自擂的宣傳更實際。

Have Fun!

PPM
發表時間: 2006-08-16 13:08
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
引文:

PhantomGTR 寫道:

做乜都好,查實少少代價難免的了,唔係的話得到都無意思。

不過,如果支結他正常的話,咁過份的手指頭痛是因為用錯力。而用錯力係大部份的初學者都會發生。對於學了一些日子的人來說,用錯力不單有礙進步,更會傷筋傷手,好快就會K.O.。

所以,如果ae_ep兄有跟導師學的話,請問清楚導師如何決解,否則只係白白浪費時間同興趣。若然還未有跟導師學的話,而你真係對結他有興趣的,咁就要la la 聲走去搵個好的導師學了。最好有朋友口碑的,呢樣比任何自吹自擂的宣傳更實際。

Have Fun!

GTR, Barvo, 真係好怕九唔搭八

PhantomGTR
發表時間: 2006-08-16 13:31
版主
咁晚太夜,對眼太累,唔打得多字,今日補充番少少:

做乜都好,查實少少代價難免的了,唔係的話得到都無意思。有書本講,貝多芬都話自己的成就九成係靠後天努力,一成先係靠天份。

不過,如果支結他係正常的話,咁過份的手指頭痛是因為用錯力。而用錯力係大部份的初學者都會發生。對於學了一些日子的人來說,用錯力不單有礙進步,更會傷筋傷手,好快就會K.O.。

唔好話手指痛,其實好多人以為彈結他一定起厚"枕"都係錯的。因為對正常人來說,"枕"的厚薄係因為以按弦的大細力而來的。只要手形無錯,支結他不是太差的話,按弦只要好少的力就夠。我有些朋友可以玩到無乜"枕"的。

另外,提多一樣,速度與力度是相對的。即是你用得越多力,你手指的靈活度及速度就會相應變得越差。而且,以anatomy來說,手指其實有好多野係同手臂去到膞頭相連的。而坐唔直,條氣唔順,練起來都會事倍功半,甚至壞了以後的發展。

講了咁多,其實即是有D地方執番好少少,咁彈結他就會變成一件易事。

Have Fun!

colacat
發表時間: 2006-08-16 16:27
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
HAHAHA,

我而家 d 枕都少左薄左.
RodFoo
發表時間: 2006-08-16 18:07
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
Billy,

When are you giving me some tips? Summer camp?

Rod
PhantomGTR
發表時間: 2006-08-16 20:34
版主
>> When are you giving me some tips? Summer camp?

Whoooops..... time to stop my bull shxt. haha..... u are master la, Rod!

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權