logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共21
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 21

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   歐西民歌
     This Old Guitar(John Denvor)大家有冇藉得掂念的舊結他呢?
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿添
發表時間: 2006-09-17 13:08
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
This Old Guitar(John Denvor)大家有冇藉得掂念的舊結他呢?
John Denver sings "This Old Guitar".
1974 Live - an evening with John Denver!

What a touching song! 記得第一次聽這首歌係由弦青的明哥唱,歌詞好”中”。

記得我的第一支結他係過魖酊熄媽從垃圾場拾回來的古典結他,陪鬻琣n多年,讔n好差,不過就係佢令我識到好多好朋友,開啟我音樂的門。

不過神推鬼”Ngok", 上年搬家時因為家中有太多支結他,送髐顒B友,有爣齒簆\添。

就係哩支喇:-
http://cwfolknet.com/html/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=29

大家又有冇藉得掂念的舊結他呢?

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

mel
發表時間: 2006-09-18 02:20
青韻是我家!
註冊日: 2004-06-08
Re: This Old Guitar(John Denvor)大家有冇藉得掂念的舊結他呢?
yes tim,

'What a touching song! 記得第一次聽這首歌係由弦青的明哥唱,歌詞好”中”。'

i just heard him sung last wednesday, it touch me so too!

mel

Welcome to PinkArt for Music and Arts: -
http://www.pinkart.com.hk

sampson
發表時間: 2006-09-18 12:14
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
Re: This Old Guitar(John Denvor)大家有冇藉得掂念的舊結他呢?
引文:

阿添 寫道:

What a touching song! 記得第一次聽這首歌係由弦青的明哥唱,歌詞好”中”。

記得我的第一支結他係過魖酊熄媽從垃圾場拾回來的古典結他,陪鬻琣n多年,讔n好差,不過就係佢令我識到好多好朋友,開啟我音樂的門。

不過神推鬼”Ngok", 上年搬家時因為家中有太多支結他,送髐顒B友,有爣齒簆\添。

就係哩支喇:-
http://cwfolknet.com/html/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=29

我第一枝結他是我和阿哥用十蚊買回來的二手"紅棉牌",當時可能讀form I。
到了form III才正式用自己錢 $375買了這支made in Italy 的"EKO – Rio Bravo 6",這是我真正第一枝結他。完裝的bridge幾年後就crack咗,自己用一片木saw saw下, 磨磨下,handmade 一個 new bridge, 幾好玩。三十多年後的昨天, I started to replace it with a Martin style ebony bridge……(still under construction)
This Old Guitar-------- gives me a lot :

Sampson

阿添
發表時間: 2006-09-18 21:46
網站管理員
引文:

sampson 寫道:
引文:

我第一枝結他是我和阿哥用十蚊買回來的二手"紅棉牌",當時可能讀form I。
到了form III才正式用自己錢 $375買了這支made in Italy 的"EKO – Rio Bravo 6",這是我真正第一枝結他。完裝的bridge幾年後就crack咗,自己用一片木saw saw下, 磨磨下,handmade 一個 new bridge, 幾好玩。三十多年後的昨天, I started to replace it with a Martin style ebony bridge……(still under construction)
This Old Guitar-------- gives me a lot :

Sampson

Sampson 哥,
當年$375應該係一筆大數目喎! 唔知當年點解咁捨得? 重有邊個教你彈結他?

patrick
發表時間: 2006-09-18 22:14
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
我第一支結他都係紅棉牌結他, 係open slotted 架, 第二支就係一支古典既 yamaha 唔記得乜model 不過係 CG SERIES 好貴, 我 FORM II 時買佢用咗我老豆 $985 蚊, 應該係佢幾個月人工咯, 一路用到識咗 PPM 初時又買過支 $1600蚊既YAMAHA FG HUMMING BIRD 唔記得 MODEL, 跟住同PPM 夾都係用咗佢一輪, 唱HURRY SUN DOWN 用佢黎彈就好似爛銅爛鉄咁,始終 D 聲都係唔掂, 最後就買咗支 OVATION 1711. 呢支就俾到我最大既滿足感, 樣靚聲又靚. 用到樂在尖中都用緊佢.
sampson
發表時間: 2006-09-18 23:16
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
引文:

阿添 寫道:
引文:

Sampson 哥,
當年$375應該係一筆大數目喎! 唔知當年點解咁捨得? 重有邊個教你彈結他?

我記得當時有熟人介紹,有discount,所以bot鎚,at that time,this EKO was a very expensive guitar to me.
我無比過錢去學結他,當時想比錢學結他,也沒有門路,所以都是朋及間互相學習。 Indeed, I would like to know how to play jazz or pop

sampson

colacat
發表時間: 2006-09-19 00:15
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
引文:

patrick 寫道:
我第一支結他都係紅棉牌結他, 係open slotted 架, 第二支就係一支古典既 yamaha 唔記得乜model 不過係 CG SERIES 好貴, 我 FORM II 時買佢用咗我老豆 $985 蚊, 應該係佢幾個月人工咯, 一路用到識咗 PPM 初時又買過支 $1600蚊既YAMAHA FG HUMMING BIRD 唔記得 MODEL, 跟住同PPM 夾都係用咗佢一輪, 唱HURRY SUN DOWN 用佢黎彈就好似爛銅爛鉄咁,始終 D 聲都係唔掂, 最後就買咗支 OVATION 1711. 呢支就俾到我最大既滿足感, 樣靚聲又靚. 用到樂在尖中都用緊佢.

巨款呀!!!!
阿添
發表時間: 2006-09-19 01:06
網站管理員
引文:

colacat 寫道:

巨款呀!!!!

貓,不如你都講下第一支呀。

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權