logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共12
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 12

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌會談室
     魚魚video分亨
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2006-10-09 01:05
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
魚魚video分亨
今日整輯左兩年前拍的一個video,用兩首結他音樂做背景,
其中一首Danny同Sonar應該好熟 

Video名為Sipadan Marine Life

----------------

PhantomGTR
發表時間: 2006-10-09 01:12
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: 魚魚video分亨
入面呢魚好味的嗎?

Sim
發表時間: 2006-10-09 01:15
青韻典堂級民歌好友
引文:

PhantomGTR 寫道:
入面呢魚好味的嗎?

唔知呀,不過千祈唔好俾Lanno睇到

PhantomGTR
發表時間: 2006-10-09 01:18
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Lanno ?佢都興去潛水?定佢都好鍾意食魚?

e.e.
發表時間: 2006-10-09 01:20
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
大自然真的很美 ...

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

whitehorse
發表時間: 2006-10-09 17:52
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
睇完個video,好自然諗起海底奇兵套片,一開始就見到Mo仔鴾p丑魚,仲有其他色彩繽紛歞啗鬲懋銙翩A海洋世界真係好靚!希望唔好再破壞佢喇!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

capofc
發表時間: 2006-10-09 20:09
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Dear Sim,

Lovely video, thanks for sharing!! Where is there? Japan?

Cheers,
Frankie(Capo)
colacat
發表時間: 2006-10-09 20:41
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
嘩, 正呀, 好多魚呀~~~

一定好好味. 嘻嘻.

首歌我都知呀, o係押尾 Be happy 隻碟, 首歌叫 "Aqua-Marine"
adamchow
發表時間: 2006-10-09 21:37
青韻是我家!
註冊日: 2005-04-05
發表數: 302
Sim哥, 你拍架?好彩冇比條魟蝠桔親!
我有四個問題:
1. D魚24小時日夜都浸喺水裡面,又唔傾"軌",悶唔悶?
2. D人24小時日夜打魚、網魚、炸魚、食魚,會唔會遲D冇清?
3. 點解唔影吓自己?
4. 點解唔自己彈埋結他?

Sim
發表時間: 2006-10-09 23:15
青韻典堂級民歌好友
引文:

PhantomGTR 寫道:
Lanno ?佢都興去潛水?定佢都好鍾意食魚?

Billy San
Lanno好似係鐘意打魚, 我驚佢見到忍唔住攞支魚槍出嚟打爆個mon

引文:

capofc 寫道:
Dear Sim,
Lovely video, thanks for sharing!! Where is there? Japan?

Cheers,
Frankie(Capo)

Frankie哥,
呢度係位於婆羅洲的詩巴丹島,是馬來西亞管轄,世界著名潛水地。
幾年前試過有游擊隊上島捉走d潛客。

引文:

colacat 寫道:
嘩, 正呀, 好多魚呀~~~

一定好好味. 嘻嘻.

首歌我都知呀, o係押尾 Be happy 隻碟, 首歌叫 "Aqua-Marine"

可樂貓,
果然名師出高徒。
咁另一首結他歌又知唔知係邊首?
即夜潛見到隻海綿蟹果首。

引文:

adamchow 寫道:
Sim哥, 你拍架?好彩冇比條魟蝠桔親!
我有四個問題:
1. D魚24小時日夜都浸喺水裡面,又唔傾"軌",悶唔悶?
2. D人24小時日夜打魚、網魚、炸魚、食魚,會唔會遲D冇清?
3. 點解唔影吓自己?
4. 點解唔自己彈埋結他?

Adam哥,
係我拍架。
蝠魟一般唔會桔人,佢條尾有毒刺,只作防衛。
好多漁民領過野,所以稱之為魔鬼魚。

1.D魚其實係有溝通架, 其游姿及體色變化,及部份魚會發聲,都係溝通渠道。
有d小魚仲識得用紫外光來打暗號,以防敵人察覺!
另外, d魚亦可能話:『d人24小時日夜都响陸地行, 唔攰既咩 ?』

2.人類的消閒性打魚, 始終數量有限,對海洋消耗影響不大。
而且依家好多潛客都改以camera to shoot the fish,而不用魚槍。
不過網魚、炸魚的確係對整個海洋資源消耗好大,
如果唔想辦法,以較Ocean Friendly方法捕魚及食魚,
個海真係遲早冇哂魚。
例如video入面見到的蘇眉,已被濫捕得七七八八,
而且有的也很細條,像Video中咁大條的已越來越少。
蘇眉現已被國際保育組織列為易危物種,
不過香港海鮮酒家依然以大蘇眉來招徠生意。

3.自己有乜好影?
4.我d結他咁渣,點可以彈嚟做背景音樂,想笑死人麼 

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權