logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     甜品
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
e.e.
發表時間: 2007-04-18 00:41
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
甜品

學識煲渣咋,好好味呀。

做法 : 用煲煲到水滾後將所有豆豆倒入煲到豆淋,然後再放芋頭落去再煲到芋頭淋,然後落糖落椰汁,調好甜味後落西米,再滾番起然後熄火,焗一陣就食得0架啦。

材料 : 紅豆、綠豆、紅腰豆、眉豆、三角豆、花生,麥米,片糖或紅砂糖,椰漿一罐(165 ml,芋頭。

豆豆鐘意落幾多就幾多囉,椰漿可以落可以唔落,落就香 d 囉,芋頭又係隨意啦,大煲落一個,細煲落半個囉。。

----------------
My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

patrick
發表時間: 2007-04-18 01:11
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
Re: 甜品
仲可以加d椰絲同花奶架, 睇到妳咁enjoy既樣攪到我都想食添.
Christine
發表時間: 2007-04-18 08:46
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Dear e.e.,
好味啊! 我要........................一碗就夠喇~~~~\(^o^)/

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

stephanie
發表時間: 2007-04-18 10:06
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-09-01
發表數: 164
Yeah I like it as well. It is one of my favourite dessert. Should be without 椰絲!

Thanks e.e. for the receipe.

Yummy Yummy,
Stephanie
stranger
發表時間: 2007-04-18 12:19
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
我想試吓玩煲呀!但係份量係點呀?請問,
我覺得料同水嘅比例好難控製,
我試過玩煲粥, 出咗嚟變成"飯糊"呀!!
阿東
發表時間: 2007-04-18 18:24
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
e.e. o甘大鍋, 留d益街坊好喎

吾人粵語 天籟九聲

阿添
發表時間: 2007-04-18 18:37
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
嘩,呂記有勁敵喇。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

anna
發表時間: 2007-04-18 21:28
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-28
發表數: 74
woow~~ e.e.煲甜品好正噃! 幾時益下街坊先??
食完之後, 就會好似 e.e. 咁靚架喇..~~
e.e.
發表時間: 2007-04-18 22:25
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
嘻嘻 ~~ 有派街坊呀,隔鄰屋阿乜太一家三口都有過黎得食。

正話打電話比 Iris 話囉落去比佢食,不過佢打緊邊爐食得飽飽喎。

Stranger, 變糊唔緊要呀,加番 d 水稀煮番稀就得o架啦。 呢個開心甜品最開心既地方就係製作過程,多豆咪加多 d 水,小豆就唔好一開始就落咁多水囉,就係咁之嘛,好隨意得 o架
啦。

則士 : 西米會發大,如果唸住雪凍先食或者會留過隔夜,咁就要煮稀一點,如果唔係發大左就會變糊狀架啦。

Patrick ,你都有煲呀。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

patrick
發表時間: 2007-04-21 00:53
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
妳煲咗應該叫叫我黎食吖麻, 我唔怕遠架.
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權