logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共15
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 15

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     我都買o左 Bass Guitar 啦!
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿東
發表時間: 2004-05-25 00:45
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
我都買o左 Bass Guitar 啦!
倫大師 :

Fender平價Squier系列 HKD$2000樓下, 在Target之內
可否給點意見, 左圖(1)Standard P-Bass, 左圖(2)Affinity P-Bass

另外Squier系列有Full Package(右圖), TomLee都有買http://www.tomleemusic.com/TLM/standardpage/prod/prod_details.asp?prod_id=789&lang=tc
好似幾吸引, 有沒有著數.

----------------
吾人粵語 天籟九聲

阿添
發表時間: 2004-05-25 01:28
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Re: Squier Bass Guitar Package
我都係睇中哩一Set喎。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

阿東
發表時間: 2004-05-25 02:35
網站管理員
Re: Squier Bass Guitar Package
另外, 在TomLee尖沙嘴店, 發現了一支韓國製Squier無頭Bass一支, 樣子我相當喜歡, 不過好擔心質數問題, 問價要3400, 想找它的資料, 但在網上找來找去, 連一幅圖片也找不到.

Tim : 不要想太多, 一人一支啦!

倫大師 : 可否為我等電吉他白痴, 試試平價Bass質數.

吾人粵語 天籟九聲

Allan
發表時間: 2004-05-25 03:45
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

阿東 寫道:
另外, 在TomLee尖沙嘴店, 發現了一支韓國製Squier無頭Bass一支, 樣子我相當喜歡, 不過好擔心質數問題, 問價要3400, 想找它的資料, 但在網上找來找去, 連一幅圖片也找不到.

Tim : 不要想太多, 一人一支啦!

倫大師 : 可否為我等電吉他白痴, 試試平價Bass質數.

平價 bass 套裝平就係平,但要連埋個 bass amp 就好似唔係好抵咯!因為個 amp o既質數唔使講都知道「有番咁上下」喇!
而三千幾一支韓國無頭 bass 都算唔錯喇,最緊要睇下個 finger board 好唔好噤,但對個 pickup 唔好有太大期望... 因為隨便一套靚聲 active pickup 都要過千銀,平價 bass 唔慌會有呢樣o野o勒。
無頭 bass 對初學者無甚特別幫助,但對長時間玩 bass 的人來說,無頭 bass 會較輕和方便攜帶,自然輕鬆得多!

咪o卦住掘金,最緊要開心!

阿東
發表時間: 2004-05-25 18:45
網站管理員
倫大師 :

還有兩個選購Bass的疑問 :
1) Bass 吉他線
---Bass線一般見到的是底是鋼圈, 上面是紅色幼線, 方便卷起
---但無頭Bass的線兩端都是鋼圈, 會否因小人用導致缺貨的麻煩.
2) 彎的finger board
---實試陳列室的Bass時, 不少吉他線離finger board好遠, 非常難噤, finger board應該是彎了.
---Bass的finger board特別長, 彎的情況會否特別嚴重?
---平價Bass會否不太札實, 購買後變彎了, 可否自行修正?

吾人粵語 天籟九聲

阿添
發表時間: 2004-05-26 01:49
網站管理員
今天在尖沙咀開完會放工到了TOM LEE看Bass,最平的都要HK$1,300,我見到支HK$3K的Ibanez木身Bass幾靚仔,不過唔知聲點,看來我們要約阿大師去幫下耳喇。

Allan
發表時間: 2004-05-26 19:36
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

阿東 寫道:
倫大師 :

還有兩個選購Bass的疑問 :
1) Bass 吉他線
---Bass線一般見到的是底是鋼圈, 上面是紅色幼線, 方便卷起
---但無頭Bass的線兩端都是鋼圈, 會否因小人用導致缺貨的麻煩.
2) 彎的finger board
---實試陳列室的Bass時, 不少吉他線離finger board好遠, 非常難噤, finger board應該是彎了.
---Bass的finger board特別長, 彎的情況會否特別嚴重?
---平價Bass會否不太札實, 購買後變彎了, 可否自行修正?

首先,叫我做「阿倫」或「Allan」好了,「大師」這兩個字很礙眼~~
1) 無頭 bass 其實已出現了很多年,兩頭鋼圈的 bass 線並不罕有,不用擔心。況且有些無頭 bass 是用普通的 bass 線(像我那支一樣),上好線後需要剪掉多出來的線尾(沒鋼圈的那邊)。還有,bass 結他是很少換線的(除生鏽外),bass 線的壽命很可能長過 bass 結他本身。
2) bass 結他的 finger board 是很容易彎曲的,因為 bass 線的拉力很大,線又粗又硬,多數的 bass 結他上好線一段日子後其 finger board 就會變形,少許的變形是可以接受的,但並不會因此覺得難噤。若覺得難噤就應該是 bridge 未 set 好及action 太高所至,可自行調校。至於 finger board 變形亦可自行修正,但幅度不可太大。

咪o卦住掘金,最緊要開心!

阿添
發表時間: 2004-06-03 01:36
網站管理員
Ibanez SR305DX 5-String Bass Guitar
阿東,我琴晚買髐裫ass喇,在Tom Lee試過幾支後選的,日本造,聲OK,特價HK$2,480.00,會比心機練練。 你都快灠筐M定喇。 不過,我後來問阿倫大師,才發現初學最好買四條線謘A算喇,反正錢已經付了。 

http://www.zzounds.com/item--IBASR305DX

無論如何,多謝大師指點,善哉! 善哉!

Kenneth
發表時間: 2004-06-03 09:27
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
Re: Ibanez SR305DX 5-String Bass Guitar
o華~~~~
好羨慕呀~~~~~

快d帶番青韻比我地玩啦~~ hehehe

P.S.

我今日會去Canada la.... 去探我婆婆~~
我會在24/6番呀.........
番黎見啦~~ ^^

somewhere over the rainbow

阿東
發表時間: 2004-06-03 09:40
網站管理員
Re: Ibanez SR305DX 5-String Bass Guitar
Tim :

TomLee有無折頭呀, 優惠卷剩低,
今時唔同往日, 駛錢唔精明會...

吾人粵語 天籟九聲

(1) 2 3 4 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權