logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共14
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 14

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     Steve Vai Live In HK
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2004-07-31 02:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Steve Vai Live In HK
Steve Vai Live In HK, 8月3日 8:30pm 九展
Frank Zappa, David Lee Roth, Whitesnake等頂班組合之結他佬
又可以睇下世界頂級結他佬演出.
RodFoo
發表時間: 2004-07-31 08:26
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
Re: Steve Vai Live In HK
呢啲真係guitarist. 可惜返唔到嚟HK睇/聽.有去嘅就唔該寫幾個字睇睇都好呵!

Rod
Lydia
發表時間: 2004-08-05 14:27
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
引文自蘋果日報

瘋 狂 結 他 手 九 展 獻 技
Steve Vai 伸 彈 結 他 挑 逗 Britney

國 際 頂 尖 電 結 他 高 手 Steve Vai , 闊 別 兩 年 再 次 到 香 港 開 騷 , 佢 唔 止 彈 得 一 手 好 勁 電 結 他 , 重 連 條 都 用 埋 , 佢 亦 透 露 Britney Spears 最 近 成 為 佢 鄰 居 , 重 唱 首 好 具 挑 逗 意 識 名 曲 送 畀 呢 位 新 鄰 居 !

上 台 鬥 jam 歌
今 次 Steve Vai 九 展 開 騷 , 大 會 竟 然 呢 個 「 罰 企 」 場 加 上 座 位 , 搞 到 唔 少 買 平 飛 fans 衝 上 前 霸 前 排 空 位 , 場 面 一 度 混 亂 。 有 留 意 美 國 搖 滾 音 樂 樂 迷 , 都 一 定 知 道 Steve Vai 手 電 結 他 有 幾 厲 害 , 佢 今 次 帶 埋 前 Mr. Big 低 音 結 他 手 Billy Sheehan 一 齊 台 上 鬥 jam 。 Steve 台 上 唔 止 玩 十 八 弦 結 他 , 重 用 條 彈 出 好 尖 銳 結 他 聲 , 令 樂 迷 歎 為 觀 止 。
中 場 Steve 同 觀 眾 話 : 「 我 洛 杉 磯 屋 企 , 隔 籬 本 來 係 尊 榮 ( John Wayne ) 間 好 靚 故 居 , 但 最 近 俾 人 拆 到 支 離 破 碎 , 原 來 我 新 鄰 居 係 Britney Spears ! 」 Steve 重 隨 即 唱 埋 已 故 結 他 之 神 Jimi Hendrix 首 名 曲 《 Fire 》 畀 Britney , 擺 到 明 暗 示 佢 夠 晒 惹 火 !

有冇朋友有去睇呀? 有的話請留感想!

----------------
^Lydia^

Sim
發表時間: 2004-08-06 00:50
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
我睇左,
雖然唔係好熟佢d音樂.
但係佢既技術真係好正, 好有火力.
佢不時用不同方法整不同effect出嚟.
係其他有vocalist既band睇唔到咁多純結他技巧.
難怪大會封佢為結他巫師.
Steve vai除左用脷彈結他, 又不時拔條振臂出當洋琴掍咁敲打絃線.
仲有steve vai睇落年紀都有咁上下, 但原來好鬼馬,
好多風趣表情, 又跳又扭, 又換衫, 頭,手,結他又裝埋led燈,
好有performanship
bass佬同佢又好夾, 兩人鎮住個台已夠哂.
Steve vai介紹佢時話佢係rock band最勁岶既Bass 佬.
我唔知係咪,不過Billy Sheehan即確又玩到支Bass出神入化.
仲有另外兩個結他佬, 其中一個都已經有出個人CD,可以獨當一面.
不過佢都只係做2nd guitarist.
觀眾除左衝哂台前,所有人都企哂椅上,
因為前面係咁,唔係企哂椅上根本睇唔到個台.
總之全場好high,可以感受到一場好有氣氛的Rock Show.
Lydia
發表時間: 2004-08-06 01:20
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
Sim,
多謝你的分享. 從你的分享中亦能感受到現場之氣氛. 不愧為大師,估唔到佢可以用身體不同部位黎彈結他.....只想到一個字 - 勁 !!!

----------------
^Lydia^

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權