logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共10
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 10

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     如何分辨平仄聲
無發表權

| 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
多事人
發表時間: 2008-10-01 11:02
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
Re: 如何分辨平仄聲
小弟突然想起,有些非一般對聯又點配平仄的?

例如袁世凱的挽聯~
上:袁世凱千古
下:中國人民萬歲

又例如1930年大公報的譏諷聯(大概係.)~
上:?
下:!

----------------
最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

e.e.
發表時間: 2008-09-10 11:58
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
引文:

Lydia 寫道:
Dear TC才子,

聽君一夕話,勝讀十年書.....當初仍是初生之犢之時,莫說粵音九聲,就連So Ra及平仄尚未融匯,竟然班門弄斧,深感愧之. 得兄台今夕施教,再拜讀才子筆錄,雖未能矛塞頓開,仍有少許得益. 祈君能繼續授學,實為我等後學之福也.

小妹(Lydia)拜上

==============================================

Lydia,聽完書要做下功課啦。

就用【聽君一夕話,勝讀十年書。】試下搵出平仄聲。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Lydia
發表時間: 2008-09-07 02:10
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
Dear TC才子,

聽君一夕話,勝讀十年書.....當初仍是初生之犢之時,莫說粵音九聲,就連So Ra及平仄尚未融匯,竟然班門弄斧,深感愧之. 得兄台今夕施教,再拜讀才子筆錄,雖未能矛塞頓開,仍有少許得益. 祈君能繼續授學,實為我等後學之福也.

小妹(Lydia)拜上

^Lydia^

whitehorse
發表時間: 2006-12-02 09:40
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
引文:

e.e., 學養即是「學識修養」。學養和詩心是畫家不可或缺之胸中塊壘。中國畫無論是工筆意筆,很講求氣韻;氣韻先凝於內、再表於外,必須要有學養和詩詞才拱托得出來,此之謂「腹有詩書氣自華」也。

學養除了畫家要有之外,相信從事其他藝術創作者也要必備的。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

tccheung
發表時間: 2006-12-01 18:40
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
引文:

e.e. 寫道:
引文:

tccheung 寫道:
引文:

e.e.:你的老師說學寫國畫同時要多讀詩詞,確是行內人語。我真的羡慕你跟到一位好老師學畫。

我忘記是那一位前輩說過的話:「技法只是畫匠的死功夫;學養和詩心是中國畫的根,畫家的造詣離不開胸中的氣魄!」

TC 兄台 同意同意。 不過學養易 d ,學詩好難喎。

其實學畫同學養係咪同步既呢?即係話習畫既過程裡好自然的會令心平氣和,更懂得 美 ..

剛從陽朔、漓江回來,那裡風景很美,盡是詩情畫意。雨中的陽朔和漓江一片迷霧,像女性、像母親的溫柔 ..

e.e., 學養即是「學識修養」。學養和詩心是畫家不可或缺之胸中塊壘。中國畫無論是工筆意筆,很講求氣韻;氣韻先凝於內、再表於外,必須要有學養和詩詞才拱托得出來,此之謂「腹有詩書氣自華」也。
e.e.
發表時間: 2006-11-25 23:37
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
引文:

tccheung 寫道:
引文:

e.e.:你的老師說學寫國畫同時要多讀詩詞,確是行內人語。我真的羡慕你跟到一位好老師學畫。

我忘記是那一位前輩說過的話:「技法只是畫匠的死功夫;學養和詩心是中國畫的根,畫家的造詣離不開胸中的氣魄!」

TC 兄台 同意同意。 不過學養易 d ,學詩好難喎。

其實學畫同學養係咪同步既呢?即係話習畫既過程裡好自然的會令心平氣和,更懂得 美 ..

剛從陽朔、漓江回來,那裡風景很美,盡是詩情畫意。雨中的陽朔和漓江一片迷霧,像女性、像母親的溫柔 ..

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

PhantomGTR
發表時間: 2006-11-22 01:36
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
>> 我忘記是那一位前輩說過的話:「技法只是畫匠的死功夫;學養和詩心是中國畫的根,畫家的造詣離不開胸中的氣魄!」

有意思!

tccheung
發表時間: 2006-11-21 17:06
青韻是我家!
引文:

e.e. 寫道:
TC 兄台,嘻 ~~ 原來係咁樣的,我又學識多一樣野。
以前 d 古人七步可成詩,咁佢地咪要好熟練每一個字囉?

#@.@# TC 兄台,我係就係好學,不過學野冇樣叻,年紀大左先學,記性同悟性都唔好哩。

去年習國畫階段,有一天跟老師上深圳書城,佢找來兩本學寫詩詞既書給我,話學國畫學下寫詩喎。買回家越看越胡塗,從此就由它放在書櫃。

有時間會試試再研究一下,到時要勞煩兄台指點指點。

//去年習國畫階段,有一天跟老師上深圳書城,佢找來兩本學寫詩詞既書給我,話學國畫學下寫詩喎。買回家越看越胡塗,從此就由它放在書櫃。//

Sim
發表時間: 2006-07-20 23:44
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
tc兄台,
唔好反我喇,
家陣有adam哥哥同你過兩招,咪捉住佢反返夠本喇嘛

tccheung
發表時間: 2006-07-20 01:54
青韻是我家!
Adam哥:其實寫乜野都係一份心意,個個人都可以寫自己既野,跟唔跟我既上聯真係冇乜所謂。

「允(塵邈)而(難虧)」:(塵)字有不會虧損,不會泯滅,有永恆既意思。

化雨/成塵:氣魄恢弘、眼界高遠、意境飄逸;如果俾我一早睇見「成塵」兩個字,必定會叫你借俾我用,上下句同時由我去操刀,寫出黎既聯句境界必定會高得多。

而家就咁散左,諗起都覺得可惜。

//青年空間潻白馬,勁揪!//
//韻樂絃聲東方來,恭喜!//

喂!老弟,你唔講都知你响度玩乜野,但點會玩到咁行貨架?

你試試戙起床板另外諗兩句精警D既出黎,最多我免費幫你執到佢靚靚仔仔,然後拎去「青韻銀禧大慶」個度掛牌上市。

諗諗佢啦!
(1) 2 3 4 ... 6 »
| 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權