logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共11
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 11

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     支持中國人 恢復使用繁體字
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
simonkwan
發表時間: 2009-03-21 10:13
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
Re: 支持中國人 恢復使用繁體字
引文:

Baroque女孩 寫道:
呵呵,還制造了不少多音字呢。
例如:裡面的“裡”與公里的“里”,簡化之後都變成“里”了;
“幹細胞”與“乾細胞(細胞含水量低的話肯定死了)”都變成“干細胞”。

係呢,我想請教一下大家:
究竟“復旦大學”嘅“復”字點讀?係讀“腹”吖,定係“伏”呢?

普通話讀"苦",廣東話讀"伏"
aw902
發表時間: 2009-03-21 00:54
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2007-08-27
絕對讚同呢點: "粗糙的簡化漢字沒有靈魂,沒有根"

----------------
Regards, Andy

Baroque女孩
發表時間: 2009-03-21 00:24
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2007-02-21
發表數: 42
呵呵,還制造了不少多音字呢。
例如:裡面的“裡”與公里的“里”,簡化之後都變成“里”了;
“幹細胞”與“乾細胞(細胞含水量低的話肯定死了)”都變成“干細胞”。

係呢,我想請教一下大家:
究竟“復旦大學”嘅“復”字點讀?係讀“腹”吖,定係“伏”呢?

----------------
巴羅克音樂&民謠\詩歌是我的至愛

shanshan457
發表時間: 2009-03-20 16:10
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
最新討論文章 (網主呼籲:看了新文章後,請多作回應,以示對筆者的鼓勵! 多謝合作!)
响頂頭見到呢句嘢! 真係尷尬......

以我山山嘅聲譽,

有身份嘅...........不便回應
冇身份嘅...........不能回應
支持我嘅...........不敢回應
反對我嘅...........不願回應
有牙印嘅...........不肖回應
八卦吓嘅...........不需回應
模稜派嘅...........不會回應
冇上網嘅...........無從回應

網主添白呼了........唔駛多謝啦! 慳番啦!
shanshan457
發表時間: 2009-03-19 22:56
開始0係青韻的常客喇。
以前, 聽老師講....秦始皇最大的功勞係统一咗中國嘅文字同度量衡..!

而家諗番起....好彩佢係皇帝....而唔係政府!
shanshan457
發表時間: 2009-03-18 13:24
開始0係青韻的常客喇。
前幾年, 响深圳姪仔處借咗幾套簡體武俠小說, 返嚟睇到一頭煙. 唉! 大陸D人真係慘..! 點睇呀! 大佬!
嗱嗱聲, 立刻買咗幾套正斗, 正宗香港地道繁體武俠小說益下姪仔..

姪仔睇咗半頁.........

唉! 亞叔..., 我睇唔明喎.........!

吓? 你睇唔明?? 冇理由嘅! 我地香港個個都明, 你點會唔明吖.......!!!
shanshan457
發表時間: 2009-03-18 11:10
開始0係青韻的常客喇。
我好喜歡看字畫. 尤其是唐朝, 宋朝就已經十分流行嘅草書及行書...看其筆走龍蛇,蒼勁有力, 氣勢如虹, 就如瀑布流水, 賞心悅目.....! 唉, 好抱歉, 我大多數都唔知其寫乜...!衹好跟住佢筆劃, 估估下!

忽然間發現....咦? 呢D咁多人讚, 咁多人欣賞嘅咪係大陸13億人而家用緊嘅簡體字??
simonkwan
發表時間: 2009-03-18 09:59
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
撥亂歸正當然好,但如果國內要恢復使用繁體字一定要否定毛澤東當年所提出用簡体字......,否定毛澤東即系.....所以現在的提議簡直是椽木求魚o
tccheung
發表時間: 2009-03-17 03:27
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
自古以來,語言和文字都會有一個自然演化過程,並非一成不變。但這個進化過程只會由民間主導,亦即依循民間智慧自然流變,絕不可能由政府決策者下達統一指令而改變。
漢字如此粗糙簡化成另一個變體,對文化荼毒之深,尚未逆料。

多年前一位前輩向我說:看見那些怪形怪相的亂體字,真箇欲哭無淚!
識之深,痛之切,此之謂也。
capofc
發表時間: 2009-03-15 18:50
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Support!! Support!!

Frankie(Capo)
(1) 2 »
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權