logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共20
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 20

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     靚聲合唱團 - 菊花台
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
john7788
發表時間: 2011-09-16 11:26
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-01-18
Re: 靚聲合唱團 - 菊花台
阿東 寫道: "我為人苛刻, 言語刻薄, 若傷害了你的感情, 先在此陪個不是."

句中的"你"指誰?

Louis
發表時間: 2011-09-15 20:00
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
先向東兄賠罪, 小弟已刪除人身攻擊字眼。

Anyway, 11 月 5 日見!!!

----------------

阿東
發表時間: 2011-09-15 19:43
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
譴責不許作人身攻擊

1) 我為人苛刻, 言語刻薄, 若傷害了你的感情, 先在此陪個不是.
2) 強烈譴責網友KYC, 言論作出人身攻擊, 討論好, 駡戰也好, 但對事不對人.
青韻網只是一個小小網站, 很多會員是實名註冊, 互相認識, 有點不同於其他網站,
實名發言的會員, 需要負上自已的言論責任. 我決定不刪除KYC留言, 他人自有公正評價.
忠告:有病記得準時食藥.
3) 我身為管理員, 未有適時阻止人身攻擊, 在此向Louis和發貼人john7788道歉,
另外想稱讚john7788, 遇到不同意見/強烈批評, 拼無惡言相向, 只是堅持自已意見.
Louis人家人身攻擊, 應該譴責, 不該以人身攻擊方式回應.
4) 若感到我處事不當, 偏幫, 請在此譴責和批評.

吾人粵語 天籟九聲

jamay_ho
發表時間: 2011-09-15 13:59
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-03-20
引文:

Louis 寫道:
打錯字啫, 11 月 5 日至真, OK !!!

彈樂器我就自問冇乜天份喇, 不過呢處嘅師兄們一般都好 nice, 一定唔介意幫我件奏。

至於我幅頭傢, 嗰位小姐叫吉永小百合, 自稱叔叔嘅閣下睇粕唔使我多介紹。

Louis 呢個名傳統以來都係男人名, 女人可以用 Louise or Louisa, 有時間嘅進修下英文, 仲有中文, 閣下錯字連篇, 「武有武"得".人有品"得"」都打得出 (連出兩個「得」字, 唔好話俾我聽打錯字), 真係影衰黃子孫!!!

你有冇興趣同我比試冇問題, 反正 11 月 5 日我預咗唱兩首, 唱唔唱得就由青韻眾師兄師姐判斷啦!!!

呢處係「青韻民歌網」, 又唔係「青韻田徑場」, 點解你會聯想到我會搵你賽跑??? 閣下嘅邏輯思維頗為怪異。

後會無期, 驚唱輸俾我呢條花c倞, 顏面無存乎???

自稱炎黃子孫,説道別人寫錯字,請問“啫”、“倞”出自何處?何解?做人為甚麼要爭强好勝?青韻也不是戰場,為何要作比試?!!!
Louis
發表時間: 2011-09-15 09:57
青韻是我家!
打錯字啫, 11 月 5 日至真, OK !!!

彈樂器我就自問冇乜天份喇, 不過呢處嘅師兄們一般都好 nice, 一定唔介意幫我件奏。

至於我幅頭傢, 嗰位小姐叫吉永小百合, 自稱叔叔嘅閣下睇粕唔使我多介紹。

Louis 呢個名傳統以來都係男人名, 女人可以用 Louise or Louisa。

你有冇興趣同我比試冇問題, 反正 11 月 5 日我預咗唱兩首, 唱唔唱得就由青韻眾師兄師姐判斷啦!!!

呢處係「青韻民歌網」, 又唔係「青韻田徑場」, 點解你會聯想到我會搵你賽跑???

KYC
發表時間: 2011-09-15 06:42
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2008-07-31
對唔住各位,上一篇並不完整, 請看這篇

Louis Lee這個後生仔原來也有可取之處,就是….坦白, 自從知道他是個男孩子後 (Sorry,因他是用女孩子的大頭相.和用陳秋霞作為他的網站因而誤會咗) 也聽過他四年前的演出, 叔叔我對他的言論也再沒有一丁點兒興趣跟進了,因為他敢做的我未必敢做,說不定這次比完唱歌下次要比賽跑?我一定比這個後生仔玩死!!!!而我之前也沒說過要和他比唱歌喎,而他竟然連日期2011 年 11 月 3 日也决定咗添, 2011 年 11 月 3 日是星期四,唔通青韻House party 改咗每月第一個星期四???? 唔對路啦老友,做事一定要適可而止,又青韻這個平台是用來交流心得,也可用作交個知音朋友,而不是同來對罵的. 做得佢會員一定要尊重佢和版主亞東. Ok? 後會無期啦兄弟. (是指Louis Lee)
但我見議他最好學番一種樂器, 以後可以自彈自唱, 正所謂唔唱得,都[彈]得.
KYC
發表時間: 2011-09-15 06:12
初到青韻,請多多指教!
Louis Lee這個後生仔原來也有可取之處,就是….坦白, 自從知道他是個男孩子後 (Sorry,因他是用女孩子的大頭相.和用陳秋霞作為他的網站) 也聽過他四年前的演出, 叔叔我對他的言論也再沒有一丁點的興趣跟進,因為他敢做的我未必敢做,說不定這次比完唱歌下次要比賽跑?我一定比這個後生仔玩死!!!!而我之前也沒說過要和他比唱歌喎,而他竟然連日期3-11-2011也决定咗添, 唔對路啦老友,做事一定要適可而止,又青韻這個平台是用來交流心得,也可用作交個知音朋友,而不是同來對罵的. 做得佢會員一定要尊重佢和版主亞東. Ok? 後會無期啦兄弟. (是指Louis Lee)
但我見議他最好學番一種樂器, 以後可以自彈自唱, 正所謂唔唱得都[彈]
Louis
發表時間: 2011-09-15 03:38
青韻是我家!
引文:

KYC 寫道:
在青韻House Party - 談談情,唱唱歌!演出片段 (2007年2月3日) 當中
http://www.eee.hku.hk/~jackie/folk/HouseParty2007_02/HouseParty2007_02_louis1.htm
如看不到請留意提示click ADD ON 再按RUN
有位演出者名為Louis (希望不是話人完全唔掂, 太多喉嚨聲, 一聽就知佢未正式學過唱歌的那位Louis 啦,)
這次我貼得歌就預咗有人批評這才有進步,這次Louis兄對這位位演出者點睇,有何高見?

係我, 當時我真係勁多喉嚨聲, 完全唔識唱歌, 喊驚一樣!!!

不遇嗰日係 2007 年 2 月 3 日, 家陣係 2011 年 9 月 15 日, 你仲係俾心機備戰 2011 年 11 月 3 日嘅 House Party 把啦!!!

KYC
發表時間: 2011-09-15 03:00
初到青韻,請多多指教!
在青韻House Party - 談談情,唱唱歌!演出片段 (2007年2月3日) 當中
http://www.eee.hku.hk/~jackie/folk/HouseParty2007_02/HouseParty2007_02_louis1.htm
如看不到請留意提示click ADD ON 再按RUN
有位演出者名為Louis (希望不是話人完全唔掂, 太多喉嚨聲, 一聽就知佢未正式學過唱歌的那位Louis 啦,)
這次我貼得歌就預咗有人批評這才有進步,這次Louis兄對這位位演出者點睇,有何高見?
Louis
發表時間: 2011-09-14 23:03
青韻是我家!
Richard Abel 嘅篇曲冇軍警合唱團咁吵耳, 但係流於庸俗, 唔襟聽, 遠不如結他獨奏, 我冇話過唔可以改篇原創者作品, 只係唔可以改到鬼五馬六, Leopold Stokowski 就係我最欣賞嘅音樂改編家, 佢用管絃樂演奏巴赫管風琴作品, 我敢講巴赫在天之靈都要寫個服字俾佢:

Toccata et Fugue (set 1080p for highest quality)

http://www.youtube.com/watch?v=SR_wCTxoQh4&hd=1

但係武警 chior 嘅指揮, Richard Abel 嘅音樂造詣又邊有資格同白頭佬比???

商業方面思考冇問題, Elvis, Beatles, S & G, Bob Dylan, Carpenters,......呢班殿堂級前輩都幫唱片公司撈到盤滿砵滿啦, 你敢話佢地冇料到嗎???

開得 topic 貼得歌就預咗有人批評, 冇批評冇比較就唔會有進步, 是就說是, 非就說非, 赤裸裸批評唔代表唔尊重, 唔願受批評, 只愛受抬舉嘅人, 有料極有限!!!

(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權