logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共7
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 7

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     誰個能唱出你愉快的<<童年>>
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Christine
發表時間: 2005-01-22 23:25
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Re: 誰個能唱出你愉快的<<童年>>
Dear e.e.,
曾經有某個廣告出過一句咁o既對白~~~~~~~~>凡事向好處看嘛~

----------------
\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

e.e.
發表時間: 2005-01-22 14:01
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
Dear Capofc,Kenneth,Qaing's123,Whitehorse,Chris & 一葉舟 ...

是的,有苦有樂才是人生 ...... 謝謝你們

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

一葉舟
發表時間: 2005-01-22 04:16
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-10-24
發表數: 92
回望過去,總是苦樂相隨。向前走,迎著陽光,便看不見身後的陰影。
Qiang's 123
發表時間: 2005-01-22 00:53
版主
註冊日: 2003-12-20
每個人都有個與別不同的童年,既然經過,總有些回憶的,尤其是栽培養育我長大的父母,更加不可遺忘。

珍惜現在,展望將來

Qiang

放下包袱;心情舒服
不受干預;沒有挑剔
拋開怨恨;只有祝福

chrishui
發表時間: 2005-01-21 18:44
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
引文:

e.e. 寫道:
【童年】聽第一個版係廣東版,第二個版係張艾嘉,跟住阿 sir 教過呢隻歌...自己唱...跟 Christine 一齊唱,無論我無樣唱,始終尋不著童年的快樂片段,直至先幾個月在這裡聽到八只眼....唔知點解,當第一次聽既時候,同以前聽其他版本既感覺係完全唔同,聽住佢地輕快既和唱...di.. da ..di...di...da...di..........久違了一幕又一幕童年快樂片段從腦海浮現出來....跟住我就麻煩左東哥哥幫我買一張【八只眼】........

剛才跟青韻朋友晚飯,大家講起自己的童年,可能抑壓得太耐,眼淚不其然的流下來。每個人都有不一樣的童年.....可能一直以來自己一直想壓制自己不願去想....但無論我無樣努力忘記,始終不能像delete 郵件般可以按得走...到現在一把年紀了..夢裡還不斷重覆又重覆想要忘記的驚嚇片段。回來後再拿【八只眼】來聽,終於醒悟了...既然永遠無法忘記唔開心的片段,何必要強迫自己去忘記...這樣只會令曾經有過的童真和快樂片段失去....

阿添,唔好意思我在這裡寫自己的感受..我唔會再咁傻o架啦,我會用記憶張我過往的童真和歡笑一一用 mouse 畫出來..第時貼上畫廊比你睇呀,不過唔準笑我的。di...da.. di.....di da...di.....

ee, 我好欣賞你真情流露的性格。每個人都會有不同等童年﹐所以你放開D啦。開開心心唱下歌﹐打下邊爐﹐繼續愉快的過每一天。

whitehorse
發表時間: 2005-01-21 09:34
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
e.e.時間是一個靈丹妙藥,不愉快的事情始終會隨着時間而消逝,幾許風波隨夢去,其實開唔開心都要過日子,點解唔簡開開心心地過每一天呢?

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

Kenneth
發表時間: 2005-01-21 08:07
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
引文:

e.e. 寫道:
【童年】聽第一個版係廣東版,第二個版係張艾嘉,跟住阿 sir 教過呢隻歌...自己唱...跟 Christine 一齊唱,無論我無樣唱,始終尋不著童年的快樂片段,直至先幾個月在這裡聽到八只眼....唔知點解,當第一次聽既時候,同以前聽其他版本既感覺係完全唔同,聽住佢地輕快既和唱...di.. da ..di...di...da...di..........久違了一幕又一幕童年快樂片段從腦海浮現出來....跟住我就麻煩左東哥哥幫我買一張【八只眼】........

剛才跟青韻朋友晚飯,大家講起自己的童年,可能抑壓得太耐,眼淚不其然的流下來。每個人都有不一樣的童年.....可能一直以來自己一直想壓制自己不願去想....但無論我無樣努力忘記,始終不能像delete 郵件般可以按得走...到現在一把年紀了..夢裡還不斷重覆又重覆想要忘記的驚嚇片段。回來後再拿【八只眼】來聽,終於醒悟了...既然永遠無法忘記唔開心的片段,何必要強迫自己去忘記...這樣只會令曾經有過的童真和快樂片段失去....

阿添,唔好意思我在這裡寫自己的感受..我唔會再咁傻o架啦,我會用記憶張我過往的童真和歡笑一一用 mouse 畫出來..第時貼上畫廊比你睇呀,不過唔準笑我的。di...da.. di.....di da...di.....

Dear e e

忘不掉的,用不著刻意記起
記不起的,就樣它隨風而去

Kenneth ~

somewhere over the rainbow

capofc
發表時間: 2005-01-21 06:33
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Dear ee,

Yes, similar as Uncle Michael and Neil Young said and sang "Looking Forward". To me, I also had several unhappy experience during my childhood that I am trying my best to forget and let my daughter not to have similar experience now. I think keep on looking forward and singing folk will make you easier to forget the unhappy experience. Also, you have so many folk friends with you and support you. Don't worry!! Be happy!!

Take Care!!

Smiles,
Frankie (Capo)
e.e.
發表時間: 2005-01-21 03:43
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

goodlocky
發表時間: 2004-12-07 19:17
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2004-02-10
發表數: 5
青燕子 版本 超正!! 不過大家 覺唔覺 香港都有 一樂隊 --(姬聲雅士) 的風格 同 青燕子 好相似!!
(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權