logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共25
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 25

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     多d發言啦 ~~~
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2004-12-19 20:23
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Re: 多d發言啦 ~~~
我都join過赤柱的wholala玩過,
但後來因事忙關係冇再玩.
在香港搞street music有太多限制,
乜都要申請一輪.
據聞當初赤柱大街冇乜遊人時,佢地好歡迎wholala去表演,
不過舊年開始,據聞那裡的酒吧/商店生意已大有起色,
卻嫌佢地嘈,要佢地搬去海旁側,最後有關方面更唔批准佢地擺檔唱歌,
以上只是聽聞,發展經過相信你們會更清楚.
家陣佢地去左維園同星光大道搞,都叫做有個表演場地.
不過我始終覺得,這樣就變成是將一場表演搞在戶外做,
漸漸與街頭音樂有點不同.但在香港已很難得, 值得支持.
(而且好在仲有青韻HOUSE PARTY , 擦下鞋先 )

曾見過一後生仔在旺角百老滙開amp彈結他唱歌,
(同羅金榮彈木結他唔同, 佢係彈電結他, 之前見過佢晌火車站天橋開咪)
冇耐就有差人嚟查佢身份証,話有人投訴佢太嘈.
(但係NEWWAY播出嚟D  K歌仲大聲又冇人理)

雖然個差人冇阻止佢唱落去,但佢都好快冇癮咁收檔.
從此可見香港人對街頭音樂接受性依然好保守.

舊年曾經在大會堂睇過一個大陸流浪結他歌手/組合的匯演, 
請了多位真正是在大陸流浪各地唱歌的歌手表演,一邊還播出其在街上唱歌的幻燈片.
他們有自己的風格及作品,技術亦不錯,佢地唔出名,
但有好多人去捧場,仲有好多西人去睇.
會後,仲好多人去買佢地的CD作為支持.
香港的街頭音樂,唔通真是要搬上舞台,才能為人接受?

前年有一晚在沖繩島上的一條街頭旁,有幾個日本仔拿著結他,自彈自唱,
悠閒自得,最衰唔識日文,唔係可以一齊玩下.
享受下異地街頭音樂的樂趣.

阿添
發表時間: 2004-12-19 19:25
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

Sim 寫道:
講開街頭音樂,
以前去過倫敦, 巴黎, 東京, 大阪等城市,
都有唔少愛好音樂之人玩街頭音樂,
而且很多都好勁, 達專業水平.
香港, 作為一個"大都市", 唔好話街頭音樂,
連流行音樂都如此不濟, 而民歌更好像是"小眾"玩意,
香港實在是需要更多不同音樂類型去令本土文化更多元化,
言多必失, 就此打住

說開街頭音樂,唔知Derek兄有無看過這個Post呢? 希望香港街頭音樂文化不死。

引文:

http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=133&forum=6#forumpost800

其實,阿東早在他們未開始在赤柱做街頭音樂的時候,就有Idea做街頭民歌音樂喇,曾經好認真地同我一邊食蛇羹一面傾 ,不過,我們最後都係決定走House Party的路線;但係雖然如此,我想阿東的理想是無放棄過的,他一直都好用力支持赤記的活動,後來更成為他們的音響顧問呢,一有需要幫助,就會即時Call他謘C

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Sim
發表時間: 2004-12-19 19:07
青韻典堂級民歌好友
青韻效率真怏, 咁快唔駛log in 睇posts.

原來Tony都係青韻d friend, 青韻的關係網都幾廣闊.
講開街頭音樂,
以前去過倫敦, 巴黎, 東京, 大阪等城市,
都有唔少愛好音樂之人玩街頭音樂,
而且很多都好勁, 達專業水平.
香港, 作為一個"大都市", 唔好話街頭音樂,
連流行音樂都如此不濟, 而民歌更好像是"小眾"玩意,
香港實在是需要更多不同音樂類型去令本土文化更多元化,
言多必失, 就此打住

阿添
發表時間: 2004-12-19 13:32
網站管理員
引文:

whitehorse 寫道:
引文:

阿添 寫道:
Tony兄是青韻的好朋友,來過House Party玩過幾次喇! (有圖為證,哈哈!) 他已邀請青韻幫口,在星光大道那裡表演,我們初步計劃下年每一個月去一次支持一下街頭音樂,傳傳Folk音!

等更加多人聽到民歌,絕對贊成阿添的計劃,傳傳Folk音,曹木(結他)師!

Ryan成日話青韻是一個"邪"教,比你]激死!!!!!

whitehorse
發表時間: 2004-12-19 11:50
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
引文:

阿添 寫道:
Tony兄是青韻的好朋友,來過House Party玩過幾次喇! (有圖為證,哈哈!) 他已邀請青韻幫口,在星光大道那裡表演,我們初步計劃下年每一個月去一次支持一下街頭音樂,傳傳Folk音!

等更加多人聽到民歌,絕對贊成阿添的計劃,傳傳Folk音,曹木(結他)師!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

阿添
發表時間: 2004-12-19 03:53
網站管理員
引文:

Sim 寫道:
小弟愚見:
家陣要log in 至睇到d posts, 我諗會減低網友發言意欲,
我諗部份人會先睇左d posts, 有興趣至log in發言.
有時我都想睇下posts先, 但要log in就冇睇到走左.
而live chatroom亦會搶去部份留言,chatroom 的messages
過後卻不留任何痕跡,變成整個網好像很少人發言一樣,
其實吹水都可以開topic,其他人睇到可以隨時吹埋一份,
會熱鬧好多.

另想在星光大道搞performance, 可與星光大道管理有限公司(新世界集團附屬)聯絡,
佢地有p.a. system 提供.
之前有位tony 就逢星期五六日在星光大道唱歌, 一支結他就唱成晚,
有晚仲唱左個黃霑之夜, 鬼咁多人圍住睇.

Derek兄:

多謝高見先!

原本看論壇是不用Log in的, Log in至睇到d posts,是因為這裡各位大哥的"民歌分享"太正,多個珍藏民歌Version大飽耳福,但又怕太高調,任何人也可收聽會很"出位",易招人投訴之餘,亦令東哥的私人Server吃不消,令他自己上不到網。

最近,因為已收到警告,我們已暫停有關完汁原味的"民歌分享",清理有關Server。 現在易跟據你的意見,試試從新公開論壇!

吹水都可以開topic! 對啊! 有人開的話,大家都會答下訕! 大家都開下新Topic喇! Live Chatroom是用來留客的,玩開會上癮! 真的,無騙你啊! haha...

Sim
發表時間: 2004-12-19 01:05
青韻典堂級民歌好友
小弟愚見:
家陣要log in 至睇到d posts, 我諗會減低網友發言意欲,
我諗部份人會先睇左d posts, 有興趣至log in發言.
有時我都想睇下posts先, 但要log in就冇睇到走左.
而live chatroom亦會搶去部份留言,chatroom 的messages
過後卻不留任何痕跡,變成整個網好像很少人發言一樣,
其實吹水都可以開topic,其他人睇到可以隨時吹埋一份,
會熱鬧好多.

另想在星光大道搞performance, 可與星光大道管理有限公司(新世界集團附屬)聯絡,
佢地有p.a. system 提供.
之前有位tony 就逢星期五六日在星光大道唱歌, 一支結他就唱成晚,
有晚仲唱左個黃霑之夜, 鬼咁多人圍住睇.
阿添
發表時間: 2004-12-18 00:10
網站管理員
引文:

PhantomGTR 寫道:
老尖一帶到時實俾警察趕的,還是另選好地方吧。

Billy:

Having discussed with other CW group members last night in Kuen Fat, they would prefer postpone the January House Party to 8/1/05. Actually, I'd like to insist on the 1st Sat night of the month but I respect their decision based on majority. : )

As for the Star Avenue show, we would choose a Sunday in January and would let you know if you're available to folk together! : )

PhantomGTR
發表時間: 2004-12-16 21:37
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
老尖一帶到時實俾警察趕的,還是另選好地方吧。
Kenneth
發表時間: 2004-12-16 11:08
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
可以問Fion 借埋個 Bass Amp~~~ hehehehhee

Mm......
不過般野都真係幾煩~~

YEAH~~~~
好 Hae ar!!! ahahahah

somewhere over the rainbow

(1) 2 »
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權