logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共8
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 8

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     廣府話 / 白話 / 粵語 之 《漫說粵音之古典性》
無發表權

全部展開 前一個主題 | 下一個主題
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2008-07-31 00:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Re: 廣府話 / 白話 / 粵語
無啦啦眼眉調(應為『跳』), 原來有高人急急如律令call小弟浮頭!
小弟急急上青韻網查看, 果然是TC兄台又再起壇發功,
唔怪得近日風雲驟變, 鬼哭神嚎, 六月飛雹(農曆)。
加上潻哥哥九音真功, 千里傳音, 小弟唯有連卜帶跌, 急急六神合體歸位,
聽從發落。

TC兄台一文, 嘩!只係用咗兩個小時, 就可以將粵語幾千年來的演變,
講得一清二楚, 脈絡分明, 加上活生生的例子, 令讀者仿如上了一個學期的高深課程, 獲益良多, 同時亦五體投地。

此神文認真係堅, 小弟好想得兄台允許, 將之轉貼至其他網站, 讓千萬網民一睹TC高人的神文, 使更多人了解粵語其實蘊藏著中華的古老文化, 絕非市井用語, 從而希望有更多人保留這種有古典文學根源的語言。
當然會引用埋原作者TC兄台的大名, 令更多人知道香港卧虎藏龍之中,
有如此神人, 寫出如此神文。

咁啱, 一個月前, 小弟在另網看到有人亦討論起白話的題目,
其中我地以為好多有音無字的白話, 原來係有古字的,
只係大家習慣了用諧音字代替, 原字漸漸被人遺忘,
好多為人未必識, 又唔知點打(寫都唔識),
這個link就有好大幫助:
A 到 L
http://yueyu123.com.cn/jiaonijiangyueyu/A-Dao-L-FangYanZiDaFa.htm
M 到 Z
http://yueyu123.com.cn/jiaonijiangyueyu/M-Dao-Z-FangYanZiDaFa.htm

咁蹺, 小弟學人回應時是亦找了這link:
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%9B%BD%E8%AF%AD_(%E4%B8%AD%E5%9B%BD)&variant=zh-tw

當初, 老懂提倡母語教學, 我第一個反對, 因為學術上太明顯銜接唔到大學課程。
如果真係要母語教學, 就係教返哂正統的粵語, 而不是普通話式的文字,
因為普通話根本就不是我哋嘅母語,
真正的母語是粵語, 如連粵語都學唔好, 又點去同人溝通、學習?
我們這輩成日話時下的後生仔女唔識講、寫一段有文理的說話,
唔知同真正的母語-粵語(白話)也學不好有冇關?

----------------

全部展開 前一個主題 | 下一個主題

主旨: 發表者 日期
   廣府話 / 白話 / 粵語 之 《漫說粵音之古典性》 阿添 2008-07-28 19:00
     Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 aw902 2008-07-28 22:24
       Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 阿添 2008-07-28 22:41
         Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 stranger 2008-07-29 00:29
         Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 aw902 2008-07-29 11:57
           Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 tccheung 2008-07-29 23:01
             Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 aw902 2008-07-29 23:27
               Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 阿添 2008-07-30 00:29
                 Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 stranger 2008-07-30 18:46
                 » Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 Sim 2008-07-31 00:39
                     Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 tccheung 2008-07-31 18:31
                       Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 tccheung 2008-08-06 20:22
                         Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 Michael叔叔 2008-08-06 21:16
                         Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 阿添 2008-08-07 14:07
     Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 emmakwok 2008-07-29 08:34
     Re: 廣府話 / 白話 / 粵語 simga 2008-07-30 01:12

無發表權