logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共12
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 12

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     結他維修問題~~唔該幫幫忙
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
BECK
發表時間: 2009-08-08 17:39
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2009-08-08
結他維修問題~~唔該幫幫忙
我支木結他 玩左幾個月後發現..
結他最後果個擺線既位撓起左..
想請問可以去邊道整..同埋幾錢到??
阿東
發表時間: 2009-08-08 22:37
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
Re: 結他維修問題~~唔該幫幫忙
唔太明白你問什麼

請問你換過吉他線未?
都玩o左幾個月, 係換吉他線時候,
換完線, 你可能明白是什麼問題.

----------------
吾人粵語 天籟九聲

阿東
發表時間: 2009-08-08 22:46
網站管理員
若果你的問題是琴橋撬起, 請參考討論
http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2963&forum=2
(上次是Yamaha F310)

吾人粵語 天籟九聲

BECK
發表時間: 2009-08-10 01:55
初到青韻,請多多指教!
我果支唔係YAMAHA
張圖上網搵..
我支結他問題
係圖中圈住 啡果個野 有一邊同結他面分離左..
我怕玩落下佢會成舊飛左出黎
唔該CHING教教我~
阿東
發表時間: 2009-08-10 15:27
網站管理員
你大件事,
啡果個野叫"琴橋(bridge)"
你個琴橋撬起o左, 離開面板
再玩落去 佢真係會成舊飛左出o黎.

上次個Post, 人家買了一個月, 幸運地可以換貨
http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2963&forum=2

個人見意, 有得換貨唔好等, 即換.
撬起原因主要是造功差, 琴橋接合得唔好.
修理的話最好寄回原廠維修(可能貴過買支新, 要有心理準備).

吾人粵語 天籟九聲

emmakwok
發表時間: 2009-08-10 18:04
青韻是我家!
註冊日: 2007-09-28
I had same experience before. No way to fix as the bride already deformed seriously before it peeled off.

BECK
發表時間: 2009-08-11 01:05
初到青韻,請多多指教!
OK...唔該CHING
我都打算買過支新
Adirondack
發表時間: 2009-10-20 14:18
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2009-10-19
發表數: 36
Hi BECK,

If you are reading this & had not sell this guitar for a new one, it still can be done. OR maybe don't do it yourself but here's something you would like to read about. Bring it to a repair guy if you it had some sentimental values to you & also you know what that guy is doing. If it's not a solid top, an Xacto blade can be use to cut along the outer shape of the bridge, tap side ways to remove it. Below are the best way of removing it.

http://fingerlakesguitarrepair.com/pages/repair-descriptions/bridge/bridge-reglue.php

http://www.frets.com/FRETSpages/Luthier/Technique/Guitar/Bridges/ReglueBr/regluebr1.html

Frank Ford (frets.com) 是我地acoustic guitar 爱好者去朝圣的地方. Dan Erlewine is also a fantastic repairer 绞绞者. Man, did I get those Chinese right?
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權